Учені з Гарвардської школи громадської охорони здоров'я провели дослідження серед студентів та прийшли до висновку, що спека погіршує кмітливість і пам'ять.

Читайте також: Як врятуватися від харчового отруєння під час пікніка

Протягом двох тижнів дослідники спостерігали за 44 студентами, які готувалися до іспитів. У кімнатах 24 з них були встановлені кондиціонери, а у решти 20 – немає. В результаті вчені прийшли до висновку, що температура повітря в приміщенні впливає на когнітивні здібності людини, пише Вокруг Света.

Перші п'ять днів експерименту температура трималася в межах норми, але потім настала аномальна спека, яка тривала теж п'ять днів. Наступні два дні на вулиці було прохолодно.

Щоранку добровольці проходили на своїх смартфонах по два тести на кмітливість. Перший полягав у тому, щоб правильно пов'язати колір з одним з відображених слів. Другий тест вимагав рішення простих арифметичних задачок – для визначення швидкості мислення та пам'яті.

Отримані дані показали, що в спекотні дні студенти, які жили в кімнатах без кондиціонерів, на 13% повільніше виконували завдання на швидкість і концентрацію і гірше вирішували завдання, ніж ті, хто міг охолодити повітря.

Раніше вважалося, що висока температура повітря впливає тільки на вразливі групи населення, зокрема людей похилого віку і тих, хто страждає серцево-судинними захворюваннями. Але автори цього дослідження довели, що спека шкодить навіть молодим і здоровим.

Читайте також: Як правильно доглядати за шкірою влітку?

"Дуже важливо знати, які ризики існують для різних груп населення, враховуючи, що в багатьох містах, таких як Бостон, температура повітря буде постійно підвищуватися через зміни клімату", – сказав Хосе Гільєрмо Седеньо-Лоран, провідний автор дослідження.

Дослідники також виявили, що після того як температура за вікном почала знижуватися, в приміщенні без кондиціонера вона як і раніше залишалася високою. Це сталося через те, що спочатку будівлі будувалися для збереження тепла. Але тепер це швидше шкодить, ніж приносить користь.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter