Київський патріархат після отримання томосу висуватиме кандидатуру патріарха Філарета (Денисенка) на посаду предстоятеля автокефальної Православної церкви в Україні. 

Читайте також: Священики зґвалтували та розбестили понад 3600 дітей у Німеччині

Про це в інтерв’ю "Українській правді" повідомив речник Київської патріархії архієпископ Євстратій (Зоря), передає УНІАН.

"Ми як архієреї Київського патріархату будемо висувати і підтримувати кандидатуру патріарха Філарета. Тому що іншої такої кандидатури, яку б можна було порівняти з ним за досвідом та якостями як духовного лідера, керівника, ми не бачимо", − сказав Зоря. 

Він додав, що досі в усіх розмовах, які ведуться між церквами про предстоятеля, нікого іншого не пропонували. 

"Ніякої іншої кандидатури ніхто не висував. Ми вважаємо, що патріарх Філарет має бути обраний", − сказав Зоря. 

31 серпня Вселенський патріарх Варфоломій на зустрічі у Стамбулі повідомив предстоятелю Російської православної церкви патріарху Кирилу, що збирається надати Українській православній церкві автокефалію. 

Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет (Денисенко) впевнений, що єдина помісна церква у країні буде створена до кінця поточного року. 

Читайте також: Російська церква готує жорстку відповідь на призначення екзархів в Україні

7 вересня голова інформаційного управління УПЦ Київського патріархату архієпископ Євстратій (Зоря) з посиланням на офіційне повідомлення секретаря Синоду повідомив, що Вселенський патріархат призначив двох екзархів у Києві. 

У РПЦ обурилися екзархами у Києві і пригрозили "діями у відповідь". Також РПЦ погрозила розірвати відносини з Константинополем, якщо УПЦ отримає автокефалію. Згодом в УПЦ МП заявили, що варто скликати Собор через екзархів Константинополя. 

У Київському патріархаті переконані, що розколу церкви після томосу, яким наразі лякає Московський патріархат, не буде, просто УПЦ МП може відійти від спілкування.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter