Львівські науковці працюють над розробкою першої української вакцини від коронавірусу у лабораторії Інституту біології клітини НАН. Створити її планують до кінця 2021 року, але після цього препарат потрібно буде ще випробувати.

Читайте також: МОЗ рекомендує людям з хронічними хворобами вакцинуватися від COVID-19

Про це розповів директор Інституту біології клітини НАН України у Львові, академік Андрій Сибірний, пише ТСН.

За його словами, для створення білкової вакцини українські вчені використовують дріжджі. Він уточнив, що за схожим принципом працюють і закордонні вакцини. Працювати з дріжджами група науковців вирішила, оскільки вже має позитивний досвід роботи з ними. Вони роблять вітаміни і антибіотики на дріжджах.

«Такі вакцини, от Новавакс, вона теж білкова вакцина. Це так само білок коронавірусу, але синтезується він не в дріжджах, а в клітинах комах. Я маю досвід позитивної роботи створення вакцини від гепатиту В на дріжджах. Це була робота на замовлення Національної академії медичних наук десь 10 років тому. І ми маємо один з кращих продуцентів тієї вакцини серед усіх відомих продуцентів на дріжджах», – розповів Андрій Сибірний. 

Наразі науковці пройшли початкові етапи у створенні вакцини від коронавірусу. Її розробити планують до кінця цього року, а далі почнуться випробування. Імовірно, цей етап проводитимуть у співпраці з польськими колегами.

«Вірусні білки мають перевірити на лабораторних тваринах – трансгенних мишах, яких заражатимуть вірусом і вводитимуть їм вакцину. Наразі невідомо чи такі дослідження можна буде провести в Україні. Ось цей останній етап роботи напевно доведеться робити з нашими колегами в Польщі. Так ми попередньо домовилися. Я би хотів, щоб це була повністю українська вакцина, але так виглядає, що це буде міжнародна співпраця», – пояснив Сибірний. 

Читайте також: Які ускладнення діагностують у людей, котрі перехворіли коронавірусом

Також українські науковці хочуть створити ще одну вакцину від коронавірусу – у формі таблетки. Але це ідея для наступного проєкту.

Наразі Інститут біології клітини НАН України працює над трьома проєктами: розробкою вакцини від Covid-19, створенням нового антибіотика широкого спектра дії і розробкою біосенсорів. Торік Інститут біології клітини НАН України переміг в отриманні ґрантів від Національного фонду наукових досліджень. Зокрема, на розробку вакцини від коронавірусу львівські науковці отримали майже 10 мільйонів гривень. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook