Невиправдане використання антибіотиків шкодить здоров'ю. За даними ВООЗ щороку лише в ЄС помирають 25 тисяч пацієнтів через серйозну бактеріальну інфекцію внаслідок адаптації бактерій до ліків. А все через те, що люди дуже часто використовують антибіотики, коли не потребують їх.

Читайте також: Супрун дала 4 корисних поради для офісних працівників

Про це розповіла в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун у Фейсбук.

"Пацієнти найчастіше зловживають антибіотиками при лікування грипу та інших вірусних захворювань, забуваючи, що віруси та бактерії - це два різні табори збудників хвороб. Антибіотики можуть пригнічувати або вбивати лише бактерії, в той час як грип спричинюють віруси. Лише в тому випадку, коли внаслідок ускладнень після грипу виникає бактеріальна інфекція, лікар може призначити антибіотики. Тому не починайте лікування грипу чи застуди антибіотиками, без призначення фахівця", – розповідає Уляна Супрун.

Також не потрібно користуватися антибіотиками при бронхіті, синуситі та запаленні очей.

Почервоніння та запалення очей не можна лікувати краплі, які містять антибіотики без призначення лікаря. При самолікуванні невідомо, яка саме інфекція викликала захворювання, тому і підібрати препарат.

Не можна приймати антибіотики "для профілактики" захворювання. Це ліки, призначити які може виключно лікар відповідно до характеру інфекції.

Необґрунтоване безконтрольне використання антибіотиків призводить до виникнення у бактерій стійкості до них. У відповідь на ліки бактерії змінюються, стають не чутливими до цих препаратів.

Найкраща профілактика хвороб – це збалансоване харчування, заняття спортом, вакцинація та регулярні візити до вашого сімейного лікаря.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter