В Україні пільгові тариф на електроенергію в розмірі 1,68 грн за кВт*год продовжили до 1 липня. Таким чином, ще як мінімум місяць вартість «струму» змінювати не будуть.

Читайте також: Всіх українців переведуть на річні тарифи на газ: кому доведеться платити на 1,5 тис. грн більше

Про відповідне рішення на засіданні Кабміну оголосив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, пише Obozrevatel.

«Ціна на електроенергію. Сьогодні продовжимо механізм ПСО до 30 червня ... Державні компанії будуть здійснювати продаж електроенергію безпосередньо за двосторонніми договорами», – зазначив Шмигаль.

Ймовірно, підвищення цін перенесуть на 1 липня. Але і цей термін неостаточний. Якщо до того моменту не буде прогресу в переговорах із МВФ, погодженого сценарію, то нововведення можуть знову перенести.

Вартість кожної кВт*год електроенергії в разі споживання понад 500 кВт*год на місяць може вирости з 1,68 до 2,5 грн. Про це з посиланням на співрозмовників у Кабміні розповів глава департаменту житлово-комунальної інфраструктури Громадської ради при КМДА Олег Попенко.

Читайте також: Інфляція зростає, а продукти дорожчають: що буде з гривнею, тарифами та субсидіями

За його словами, раніше уряд розглядав варіант підвищення цін із 1 квітня і для тих, хто споживає більше ніж 300 кВт*год, проте рішення перенесли.

«Я завжди виступав за те, щоб для тих, хто споживає більше ніж 500 кВт*год, ввели вищий тариф. Якщо у людини великий будинок і багато техніки, вона може платити 2,5 грн. Так зараз і розмірковує Кабінет міністрів. Вони спочатку думали про обсяг понад 300 кВт*год, а потім від 500 кВт*год. Такі ціни (2,5 грн за кВт*год) планують встановити 1 липня», – розповідає Попенко.

На думку експерта, варто ввести чотири різні тарифи: на перші 100 кВт*год у розмірі 90 коп., від 100 до 500 кВт*год – 1,68 грн, від 500 до 1000 кВт*год – 2,5 грн, і вище за 1000 кВт*год – більше ніж 3 грн. Однак і це не вирішить нестачі коштів на компенсацію вартості генерації струму.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook