З 1 лютого найбільші мобільні оператори почали тестувати процедуру перенесення мобільного номера. Однак не всі оператори з "великої трійки" впевнені у своїх силах. Втім, до травня послуга повинна повноціно запрацювати.

Читайте також: Залежність від смартфона: позитивні та негативні моменти цифрового світу

Найбільше клопоту у операторів викликала підготовка локальних баз даних (БД) до взаємодії з централізованою (ЦБД). За яку відповідає її адміністратор, Український державний центр радіочастот (УДЦР), пише UBR.

За словами представників компаній, тестування відбувається за планом та особливих проблем немає.

Першим розпочав тестування lifecell, локальна база даних вже також наявна.

"Ми рухаємося згідно з орієнтовним планом НКРЗІ. До цього моменту ніяких труднощів не виникало", − запевнила прес−служба цієї компанії.

Не бачить жодних складнощів і Vodafone Україна. Оператор готовий до співпраці з іншими операторами.

Готовий до випробувань і "Київстар", однак у прес−службі компанії відзначили, що проект технічно складний і вимагає не тільки доопрацювання майже всіх IT−систем оператора, але і комплексного міжоператорського тестування.

"Ми робимо все можливе, щоб встигнути до терміну, визначеного регулятором (Нацкомісія з регулювання зв'язку та інформатизації, НКРЗІ – ред.)", − резюмували в компанії. З наведених вище відповідей можна зробити висновок, що чим менше оператор, тим вище ступінь його готовності до MNP.

Читайте також: Чоловік зґвалтував дівчину−провізора в аптеці Харкова

Хто може скористатися послугою?

Будь−який абонент українського мобільного оператора. Коли українці захочуть перейти до іншого оператора, їхній попередній номер при цьому збережеться.

Як це буде працювати?

З 1 травня українці можуть звернутися в сервісні центри оператора., якого вони оберуть. Протягом трьох робочих днів з моменту подачі заяви номер вже буде обслуговуватися в новій мережі.

Ідентифікація − обов'язкова

Єдина умова – абонент повинен бути зареєстрований у свого "старого" оператора. Контрактним абонентам цього робити не потрібно. А от всім іншим необхідно буде зареєструватися. Для цього потрібно пред'явити паспорт або інші документи, що підтверджують особу.

Скільки буде коштувати заміна номера?

Наразі не говорять про вартість, але є вірогідність, що ця послуга буде безкоштовною.

Як часто можна буде міняти оператора?

Кожен абонент зможе переходити до іншого оператора не частіше одного разу на місяць.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter