Як відомо – перед Великоднем триває Страсний тиждень. А от п’ятниця, найсуворіший день цього тижня, який має безліч обмежень, заборон та застережень. Адже саме у цей день розіп’яли Ісуса Христа. В 2018 році Страсна п’ятниця припадає на 6 квітня. І якщо ви дотримувались посту та усіх інших християнських традицій перед Великоднем, потрібно бути особливо обережним у цей день.

Читайте також: Відомі волиняни розповіли, які традиції святкування Великодня у їхніх родинах

Головна відмінність цього дня у тому, що єдиний раз на рік не правиться Служба Божа, а справляється лише Вечірня із головним обрядом – винесенням плащаниці. Плащаниця є символом полотна у яке був завернутий Ісус Христос, коли його зняли з хреста і у яке він був загорнутий під час свого воскресіння. За віруваннями християн, на полотні залишився відбиток у наслідок божественного випромінювання, походження якого вчені так і не змогли дослідити.

Піст у цей день особливо суворий. Віряни не їдять нічого до Вечірньої служби із винесенням плащаниці. А вечеря повинна бути якомога скромнішою, без олії, цукру та інших додатків. Проста каша на воді чи сирі овочі з городу.

Не можна шити, а також робити будь-які процедури з покращення чи зміни зовнішності – макіяж, зачіски, фарбування волосся тощо. Не можна співати. 

Під забороною знаходиться вся робота по дому, навіть легке прибирання чи приводження одягу до ладу. Все це має завершитись ще у Чистий четвер. Також однією із найсуворіших заборон вважалось прання та розвішування одягу і білизни.

Читайте також: Щоб Пасха була смачною: топ-6 найоригінальніших та найсмачніших рецептів пасок 2018 року

До заборон відноситься не тільки спів, але й танці та будь-які інші розваги. Якщо  Страсна п’ятниця припала на ваш День народження, то краще перенести святкування, аби не накликати на себе біди. Це ж стосується і всіх людських насолод та спокус, тож радять утриматись і від інтимного життя.

Багато існує заборон, пов’язаних із землею. Не можна кидати щось на землю, вкопувати в неї щось, проколювати землю, а особливо найтяжчим гріхом у цей день вважалось на землю плювати. В такому разі людина може накликати на себе ледь не смертельне лихо.

Вірянам радять присвятити цей день духовній стороні життя, молитись та згадувати про життя Ісуса Христа, який у цей день був розіп’ятим. 

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter