Тимчасові споруди, які знаходяться на земельній ділянці на вулиці Глушець, 1, підлягають демонтажу.

Читайте також: У Луцьку можуть закрити популярний ярмарок сільськогосподарської продукції

Про це повідомляється на сайті Луцької міської ради.

Волинською обласною спілкою споживчих товариств ініційовано дві судові справи щодо договору оренди земельної ділянки по вул. Глушець, 1, а саме: справа № 903/723/19 за позовом ВОССТ до Луцької міської ради про визнання недійсним та скасування рішення Луцької міської ради від 05.09.2019 № 62/2 "Про припинення Волинській облспоживспілці договору оренди землі для обслуговування ринку "Центральний" на вул. Глушець, 1 (площею 2, 2125 га)".

За результатами розгляду вказаної справи рішенням господарського суду Волинської області від 01.11.2019 в позові Волинської обласної спілки споживчих товариств відмовлено.

Постановою Північно-західного апеляційного господарського суду від 15.05.2020 рішення суду першої інстанції за вказаною справою залишено без змін.

Станом на 09.06.2020 Волинською обласною спілкою споживчих товариств подано касаційну скаргу на вищезазначені судові рішення. Призначено склад суду, який розглядатиме цю справу у Касаційному господарському суді, провадження у справі не відкрито.

Справа № 140/2667/19 за позовом ВОССТ до державного реєстратора речових прав на нерухоме майно Затурцівської сільської ради Локачинського району Волинської області Адамчука Руслана Євгенійовича, третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Луцької міської ради про визнання протиправним та скасування рішення про державну реєстрацію щодо виправлення терміну дії договору оренди землі для обслуговування ринку "Центральний" на вул. Глушець, 1 (площею 2, 2125 га)", зобов'язання вчинити дії.

За результатами розгляду вказаної справи рішенням Волинського окружного адміністративного суду від 04.11.2019 в позові Волинської обласної спілки споживчих товариств відмовлено повністю.

Постановою Восьмого апеляційного адміністративного суду міста Львова від 18.02.2020 рішення суду першої інстанції за вказаною справою залишено без змін.

Станом на 09.06.2020 Волинською обласною спілкою споживчих товариств подано касаційну скаргу на вищезазначені судові рішення, а ухвалою Касаційного адміністративного суду відкрито провадження у справі № 140/2667/19, рішення не прийнято.

Читайте також: Контейнери на Старому ринку встановлені незаконно і повинні бути демонтовані, – суд

Єдиний майновий комплекс ВОССТ, який зареєстрований по вул. Глушець, 1 включає в себе ряд об’єктів нерухомого майна, які відображені як складові частини нерухомого майна (загальною площею 3 838,6 кв.м.). Водночас тимчасові споруди, розміщені на вказаній земельній ділянці, не є об’єктами нерухомості та не входять до складу єдиного майнового комплексу. Також зазначення в описі складової частини асфальтного покриття, мощення з бруківки не свідчить про приналежність на праві власності даних об’єктів ВОССТ і відповідно це не є об’єктами нерухомого майна. Про це чітко вказано у постанові Касаційного господарського суду від 20.11.2019 по справі № 903/684/19 за позовом Луцької міської ради до ВОССТ:

"Відтак, внесення в описову частину єдиного майнового комплексу запису про наявність замощень з асфальту та бруківки не свідчить про виникнення відповідного права власності ВОССТ та не порушує прав власності Луцької міської ради на земельну ділянку, оскільки, як встановлено судами: (1) спірне замощення не внесене, як складова частина об'єкта нерухомого майна та не зареєстроване, як самостійний об'єкт нерухомості; (2) власником земельної ділянки, на якій розташований єдиний майновий комплекс, у тому числі тієї частини, де облаштовано спірне замощення, є саме Луцька міська рада.

Крім того Міністерством юстиції України за результатами розгляду скарг Луцької міської ради було скасовано рішення про державну реєстрацію як об’єктів нерухомості торгового павільйону "Лінолеум" (літера Ж-1), торгового павільйону "Волиняночка" (літера Д-1), торгового павільйону "Підзамче" (літера Е-1), за адресою м. Луцьк, вул. Глушець, 1.

Отже, станом на 09.06.2020 рішення судів по справах № 140/2667/19 та № 903/723/19 набрали законної сили. Відповідно договір оренди земельної ділянки на вул. Глушець, 1 закінчився 27.08.2019 і продовженню не підлягає.

Всі тимчасові споруди та металеві конструкції, які не є об’єктами нерухомого майна, знаходяться на вказаній земельній ділянці без правових підстав та підлягають демонтажу.

Читайте також: Волинська облспоживспілка наживається на підприємцях ринків, змушуючи їх платити оренду в період карантину (відео)

У випадку задоволення касаційних скарг ВОССТ зміниться лише дата закінчення договору оренди землі (11.06.2020), жодного іншого впливу на правовідносини між Луцькою міською радою та ВОССТ рішення судів касаційної інстанції не будуть мати.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook