Бутерброди з маслом та ковбасою, які є звичним для багатьох сніданком чи перекусом, – це нездорова і навіть шкідлива їжа.

На цьому наголосила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook, запропонувавши більш здорові варіанти бутербродів.

"Хліб, масло, ковбаса... Такий бутерброд – їжа нездорова, некорисна і досить дорога", – пише Супрун.

Вона пояснює, що білий хліб містить багато солі, а "багато солі = ризик захворіти на серцево-судинні хвороби, що переважно пов’язані з високим артеріальним тиском або серцевою недостатністю".

До того ж у хліба високий глікемічний індекс, тобто батон стрімко піднімає рівень цукру в крові. "Скоро через дію інсуліну рівень цукру впаде, а ви знову будете голодні", – додала Супрун.

"Ковбаса, як прикро для багатьох це не було б почути – нездорова усім. В ній також багато солі. До прикладу, в 100 грамах салямі половина денної норми солі. Це процесоване м’ясо – глибоко перероблений продукт, що містить домішки, зокрема, нітрит і бензпірен. Регулярне надмірне споживання процесованого м’яса збільшує ймовірність раку прямої кишки та підшлункової", – застерігає Супрун.

За її словами, варто повністю відмовитись або мінімізувати вживання процесованих м‘ясних продуктів (ковбаси чи сосисок) – не частіше 3-х разів на тиждень та не більше 50 грамів на день, якщо відмовитись важко.

Насамкінець, наголошує Супрун, кілограм ковбаси коштує значно дорожче за кілограм хорошого м’яса.

Читайте також: Супрун порадила українцям замінити чорну ікру на червону

І тут же зауважує, що "готового червоного м‘яса радять їсти не більше 70 грамів на день, або порцію розміром з долоню. Також не бажано вживати його кожного дня. Здоровіша альтернатива – птиця".

Що ж до ще одної складової бутерброда, то, як пише Супрун, "щодо масла науковці не протестують. Якщо це справжнє вершкове масло, а не спред чи маргарин, то все гаразд. В ньому є вітаміни А, D, K і жирні кислоти із коротким ланцюгом, які швидко включаються в метаболізм, а не запасаються на боках".

Але, наголошує очільниця МОЗ, слід пам’ятати, що у маслі багато насичених жирів, в 100 грамах масла насичених жирів в середньому половина – 50 грамів (для масла жирністю 81%), а це – подвійна денна норма для нашого організму.

Втім, Супрун розуміє, що "канапка, бутерброд, сандвіч – це дійсно зручно". Тому радить, як зробити здоровіші бутерброди:

– споживайте висівковий хліб. В ньому більше вітамінів, є клітковина, і менший глікемічний індекс. Можете обрати житній хліб – в ньому багато магнію, заліза, кальцію та вітамінів групи В;

Читайте також: Що робити, якщо ви захворіли на грип чи ГРВІ: поради Супрун

– ковбасу можна замінити печеним м’ясом, печінковим паштетом, форшмаком або хумусом. Це якісні та безпечні джерела білка, заліза та цинку;

– додавайте овочі, яблука, зелень, коренеплоди і гриби до паштетів. Так вони міститимуть більше клітковини та вітамінів, і менше жиру.

"Іншими "намазками" можуть бути кисломолочний сир та зелень, фета і солодкий перець, паштети із баклажанів, чи грибів, або гарбуза та сала. Здорова альтернатива ковбасі – це скибочка сала, чорний хліб та гірчиця. Все це варіанти значно корисніші і дешевші за ковбасу та підійдуть всій родині", – резюмує Супрун науку правильного бутерброда.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter