В.о. обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун розкрила хибність чергового міфу про здоров’я. Цього разу йдеться про біг та біль у спині.

Читайте також: Головна причина смертності: Супрун розкрила всю правду про алкоголь

Про це Уляна Супрун написала у Facebook.

Існує думка, що зайняття бігом можуть спровокувати пошкодження міжхребцевих дисків, що може стати причиною болей у спині. Натомість Супрун стверджує, що така думка є хибною.

"М’язи та кістки під час фізичних навантажень стають міцніші та сильніші. До недавнього часу, вважалося, що міжхребцеві диски не можуть відповідати на навантаження подібним чином. Втім, дослідження вказують, що це можливо. З допомогою МРТ було показано, що поперекові міжхребцеві диски у людей, що займаються бігом, виглядають краще: мають більшу висоту (гіпертрофія), містять більше води та глікозоаміногліканів – однієї з основних речовин в структурі міжхребцевих дисків" – написала лікар.

Читайте також: Чому зникають корисні звички під час відпустки і як з цим боротися

Вона додала, що за допомогою МРТ було встановлено, що у колишніх елітних бігунів природні дегенеративні процеси в хребті спостерігаються не сильніше, ніж у решти людей. Сучасна наука довела, що біг не лише не шкодить міжхребцевим дискам, а навіть навпаки, здатний покращити їхній стан.

Разом із тим, Супрун нагадала, що навіть незначна регулярна фізична нагрузка є дуже корисною для здоров’я. Проте перед тим, як розпочати займатися бігом, варто проконсультуватися з лікарем та зробити необхідні обстеження у разі необхідності.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter