Депутати Луцької міської ради звернулися до центральних органів влади щодо критичної ситуації із обмілінням річки Стир. Про це йшлося під час позачергової 76-ої сесії Луцької міськради.

Читайте також: Послаблення карантину: у Луцьку запрацюють фермерські ринки та кіоски (адреси)

Депутати міськради розглянули питання "Про звернення до Кабінету Міністрів України та Міністерства енергетики та захисту довкілля України щодо вирішення екологічної проблеми територіальної громади Луцька", йдеться на сайті міськради. 

Ініціатором проекту рішення виступив радник Луцького міського голови Ігор Поліщук, який зауважив, що нині склалася вкрай критична ситуація з обмілінням річки Стир. За його словами, вода в руслі річки опустилась до критичних позначок, заплава – на межі зникнення. Він наголосив, що причин для цього кілька, зокрема, це природні – безсніжна зима та відсутність дощів весною. Однак, вище за течією річки в межах Демидівського району Рівненської області та Горохівського району Волинської області розташоване Хрінницьке водосховище, рівень води у якому регулюється шлюзами. Нині шлюзи закриті, що призводить до катастрофічно низького рівня води у річці Стир, загибелі водяної рослинності та унеможливлює нерест риби.

"Низький рівень води в річці Стир стає також причиною підмивання її берегів, падінням дерев безпосередньо в русло та подальшим його замуленням. Необхідно, аби шлюзи на водосховищі, які регулюють рівень води для забезпечення нормальної роботи двох ГЕС, відкрили. Це дасть можливість підняти рівень води у річці Стир", – наголосив він.

Читайте також: Світязь продовжує міліти і стає схожим на пустелю (фото)

Депутати підтримали цей проект рішення. Звернення направлять до Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, Міністерства енергетики та захисту довкілля України щодо вирішення екологічних проблем територіальної громади міста, пов’язаних із критичним станом річки Стир у зв'язку з її обмілінням. Також текст звернення направлять у Волинську та Рівненські обласні ради і ОДА, райдержадміністрації та райради Волинської та Рівненської областей через територію яких протікає річка.

Фото – зі сторінки у Facebook Ігоря Поліщука.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook