"Нафтогаз" назвав нову ціну для формування тарифу на газ для населення.

Читайте також: "Нафтогаз" знизив ціну газу для населення на червень

У липні українцям прийдуть дві платіжки за газ. Одна за об'єм спожитого газу у червні, а інша за транспортування газу у липні. Тариф у першій платіжці впаде, а в другій – збільшиться, пояснюється у матеріалі сайту 24 каналу

Скільки заплатять українці

Тариф у першій платіжці, тобто за спожитий газ, у всіх однаковий і становить 2,78 гривні за кубометр спожитого газу.

У червні українці заплатили за спожитий у травні газ за тарифом 2,94 гривні за кубометр. Таким чином у липневих платіжках тариф на 5,4% дешевший.

Ціна в другій платіжці, тобто за транспортування відрізняється в різних областях та навіть районах області. У липні найдешевше платитимуть у Києві – 0,34 гривні за кубометр газу, а найдорожче у частині Львівської області – 3,28 гривні. До слова, ці тарифи підвищилися у липні.

Заплатять всі

Українці, які не споживали газ у червні чи травні, все одно заплатять. Не за спожитий газ, а за його транспортування. Все через те, що для вас підрахували, скільки ви спожили за період з 1 жовтня 2018 по 31 вересня 2019. Поділили все на 12 місяців, а потім цю кількість кубометрів помножили на місцевий тариф. Так вийшла фіксована ціна за транспортування, яка не залежить від того, чи споживаєте ви зараз газ, чи ні.

Читайте також: У київській багатоповерхівці стався потужний вибух, є загиблі (фото/відео)

Навіщо одну платіжку розділили на дві?

Це вимога Євросоюзу в рамках Третього енергетичного пакету. Газ видобувають одні, а перевозять його інші. Тому й гроші треба розділити. Теоретично, це створить вільний ринок, адже українці самі можуть обирати постачальника газу. Із зростанням конкуренції на цьому ринку, ціна падатиме, а якість кращатиме. Та все це лише в теорії. На практиці підприємства просто розділилися умовно на облгаз і облгаззбут. Тобто юридично це дві різні компанії, але фактично власник один.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook