19-го березня у Ковельському міськрайонному суді надав показання обвинувачений у вбивстві неповнолітньої мешканки Нововолинська Катерини Литкіної екстрадований зі Словенії Максим Т.

Читайте також: Підозрюваний у вбивстві Литкіної відмовив суду в допиті через хвилювання

Нагадаємо, що обоє обвинувачених у вбивстві – Назар С. і Максим Т. – під час судових засідань перебувають в одній камері, пише БУГ.

На початку судових слухань Назар С. висловив прохання до суддів, щоб його двоюрідного брата заслухали першим.

"Хотів би попросити вибачення про свій вчинок. Але я з самого початку хочу сказати, що те, що я зробив, не було вбивством" – заявив Максим.

Обвинувачений запевнив: вбивця – його брат Назар, який погрожував йому та під психологічним тиском змусив допомогти перенести труп, а потім довго мовчати.

Після наданих Максимом показань Назар С. ствердив, що їх не заперечує і заявив, що відмовляється від допиту.

Потерпіла сторона переконана, що обвинувачені "слідують сценарію" своїх захисників, аби зменшити міру покарання, адже за групове отримають більше років за гратами, аніж коли менший брат візьме вину на себе.

Перерва в судовому засіданні розпочалася перепалкою захисника Назара С. з конвоїром, який підловив адвоката, коли той передавав записку в камеру.

"Поклади назад!", – конвоїр на підвищених тонах намагався перешкодити адвокату Сергію П., котрий виправдовувався, що нічого протизаконного не робить. Захиснику пояснили, що будь-які речі обвинуваченому може передавати тільки охорона.

Під час дискусії адвокат нахилився до вуха конвоїра і говорив впівголосу, а після гучного прохання не погрожувати конвою вийшов геть із зали.

Повноцінний допит Максима Т. не відбувся, адже хлопець категорично відмовився відповідати на будь-які питання учасників судового засідання, мотивуючи це психологічним виснаженням.

Потерпілі натомість вважають такий крок елементарним проявом обережності.

Присутні слухали монолог Максима Т. 57 хвилин. Обвинувачений з допомогою перекладача детально розповів про знайомство з Литкіною і етапи їхнього спілкування. Зауважив, що з Катериною познайомився під час святкування дня народження сестри.

Читайте також: "Її кров на ваших руках", – бабуся замордованої волинянки Каті Литкіної

"З Катею ми познайомилися влітку 2012-го року, коли я зі своїми батьками і сестрою приїхав в Україну. І після того ми почали спілкуватися більше, ніж просто знайомі", – говорив він.

Зі слів ймовірного вбивці, у 2013-му році під час гостювання в родичів у Нововолинську він створив свій профіль у соцмережі ВКонтакте – це йому порадив зробити брат.

"Почав додавати друзів Назара, а серед них була також Катя. І від того часу ми почали переписуватися. Це була дружня переписка, хоча час від часу з’являлися знаки симпатії", – продовжив обвинувачений.

Він ствердив, що у брата з Литкіною справді були конфлікти, проте він не пригадує, з якої причини вони виникали.

Нагадуємо: батьки замордованої Каті неодноразово розповідали в суді, що причиною неприязні доньки з братами став інцидент, коли приватні фото дівчини, які надіслала Максиму, були поширені в інтернеті.

Обвинувачений підтвердив, що з Катею іноді могли прогулюватися териконом, де потім знайшли її тіло.

"…На випускний відіслав фотографії Каті і там було видно, як я танцюю з дівчиною. Катя прислала кілька фото, зроблених подругою, на якому було видно їх з хлопцем", – розповів Максим Т.

Він пояснив, що не робив це на зло. Навпаки, таким шляхом зрозумів: у них з Катею нема конфлікту і вони залишилися хорошими друзями.

Однак, з його слів, у липні 2016-го року, перебуваючи в Україні, він знову домовився про зустріч з Катериною. Це не було побачення, запевняє обвинувачений у вбивстві.

"Ми розмовляли, слухали музику, сміялися, їли соняшникове насіння, вона показала мені свої нові кросівки. Ніс її додому на спині, бо вона сказала, що втомилася… Домовилися ще раз побачитися, бо вже був кінець липня і я не міг лишатися довше місяця",  – сказав Максим.

Далі хлопець пригадав останню зустріч з Катериною.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook