Вибір додатків для обміну повідомленнями і дзвінків наразі є чималий. Однак не всі можуть забезпечити високий рівень безпеки та збереження особистих даних. Отже, які месенджери є найбільш безпечні для користування.

Viber

Viber створювався як альтернатива колись популярному Skype. Наразі месенджер належить японській компанії Rakuten.

Viber є найбільш популярним месенджером серед українців, ним користуються більше 20 млн осіб. Однак він не є найбільш безпечним. Було чимало випадків, які це підтверджують.

У 2016 і 2017 році розробники поліпшили ситуацію з безпекою, запровадивши наскрізне шифрування повідомлень та розмов і приховані чати.

Варто відзначити, що сервери Viber знаходяться і в Росії. Попри заяви компанії, що там зберігаються лише дані місцевих жителів, гарантій, що на них немає даних українців, немає.

WhatsApp

WhatsApp – найпопулярніший месенджер у світі. Цікаво, що спершу він задумувався лише як додаток, який показував статус контактів. Згодом він став повноцінним месенджером і першим синхронізованим з контактами в телефоні. Розробником є український емігрант Ян Кум.

До 2016 року у WhatsApp були неприємні інциденти з безпекою, але наразі у додатку впроваджено наскрізне шифрування і ситуація значно поліпшилась.

Проте цілком довіряти WhatsApp також не радять, адже він належить Facebook, який любить збирати чимало особистої інформації про своїх користувачів.

Telegram

Telegram сьогодні є одним з найбільш популярних месенджерів. Його створив засновник "Вконтакте" Павло Дуров. Він поставив безпеку на перший план у Telegram і перед запуском проекту запропонував винагороду 200 тисяч доларів тому, хто зможе взламати зашифроване спілкування. Цього не вдалось нікому. Проте один чоловік отримав 100 тисяч доларів за виявлення потенційної вразkивості.

Сервери Telegram розташовані у різних країнах світу, а ключі до розшифровки інформації зберігаються окремими блоками також на різних серверах. В Росії жодного серверу Telegram немає.

Нагадаємо, що Павло Дуров покинув Росію у 2014 році і отримав громадянство іншої країни.

Наразі проблем з витоком інформації, зламом чи вирусами у Telegram не виникало.

Signal

Signal вважається найнадійнішим месенджером. Його рекомендував навіть відомий Едвард Сноуден. Всі повідомлення та дзвінки локально шифруються за допомогою парольної фрази перед відправкою на сервер.

Відзначимо, що Signal є єдиним месенджером, який відкрив свої протоколи даних. Експерти вивчили їх і визнали, що програма є абсолютно безпечною.

Threema

Досить популярним месенджером у Європі є Threema. Щоправда, додаток обійдеться в 3 долари. Особливістю є те, що при першому відвідуванні додатка користувачеві необхідно поводити пальцем по екрану, щоб згенерувати свій унікальний ідентифікатор. 

Розробники рекомендують для надійності додавати контакти при зустрічі, скануючи QR-код з ідентифікатором з екрана друга. Так контакту буде присвоєний максимальний рівень верифікації.

Політика додатка гарантує, що всі повідомлення шифруються прямо на пристрої, а прочитати їх зможе лише одержувач.

Wickr

Ця програма позиціонує себе як така, що не залишає слідів. Тут є функція повного стирання, після застосування якої повідомлення неможливо відновити. Користувач сам визначає, наскільки довго його послання доступні одержувачам, а також може "відкликати" надіслані повідомлення.

Wickr кодує майже всі види контенту, включаючи зображення, аудіо та відео. Додаток попереджує копіювання та пересилання повідомлень або контенту третім особам, а також не дозволяє робити скріншоти.

Поради експертів при виборі месенджера

1. Давати не номер телефона, а нікнейм – якщо є така можливість.

2. Підключати месенджер на номер іншої країни, бажано з високим рівнем розвитку демократії, наприклад, Німеччини.

3. Довіряти компаніям-гігантам трохи менше, ніж тим, які спеціалізуються виключно на месенджерах.

4. Пам’ятати, що операційна система Apple більш захищена, ніж Android.

5. Якщо вибирати Android, то тільки Google. Пряма підтримка операційної системи виробником може гарантувати своєчасні оновлення безпеки.

6. Не залишати пристрій увімкненим без нагляду. Вимикати його або переводити у режим сну щоразу, коли він не використовується навіть протягом кількох хвилин. Налаштувати запит пароля при кожному увімкненні.

7. Надсилати конфіденційну інформацію лише знайомим людям.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook

За матеріалами Економічна правда