Депутати ухвалили законопроєкт щодо забезпечення права на доступ до державної реєстрації актів цивільного стану. Його розглядали у зв'язку з укрупненням територіальних громад.

Читайте також: У Верховній Раді ухвалили «земельну конституцію»: що передбачає закон

Про це пише 24 канал.

Під час голосування в цілому його підтримали 343 народних обранців. Утримався –1, не голосували – 28. Водночас ніхто серед нардепів, присутніх на засіданні, не висловився проти.

Автори законопроєкту підкреслили, що децентралізаційна реформа в Україні є важливою та успішною. Втім, вона зумовила негативні наслідки.

«Мільйонам українців суттєво ускладнено доступ до державної реєстрації народження, шлюбу, смерті», – мовиться у пояснювальній записці

Все через те, що у законодавстві закріплено різний обсяг повноважень у сфері державної реєстрації актів цивільного стану між різними територіальними громадами.

Читайте також: У місті на Волині будують сучасний спортивний комплекс

Що передбачає законопроєкт №4382

Він пропонує якнайшвидше надати територіальним громадам, утвореним на базі міст обласного значення принаймні базові повноваження у сфері ДРАЦС.

Його автори наголосили, що такий крок дозволить органам місцевого самоврядування використати власну мотивованість, гнучкість та мобільність.

«Полегшиться інтеграція таких послуг у ЦНАП, їх надання у старостинських округах»,
– зазначили у пояснювальній записці.

Там також пояснили, що зміни дозволять надавати ці послуги швидко, за один візит. До того ж – максимально близько до громадян.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook