Генеральна прокуратура України вимагає визнати недійсними договори про безоплатне користування газорозподільними мережами, в результаті яких Україна зазнала мільярдних збитків. 

Читайте також: Ціну на газ піднімуть з 1 червня 2018 року

У 2012 році олігарх Дмитро Фірташ отримав у свої руки чверть акцій компанії "Волиньгаз" і довів частку власності до 38%. В цілому у його розпорядженні опинились більше 20 облгазів. Ресурси цих підприємств є основою для бізнесу Дмитра Фірташа.

Відзначимо, що "Волиньгаз" займається транспортуванням газу розподільними трубопроводами, а також продає газ населенню і бюджетним організаціям у Волинській області. Ідентичні функції виконують й інші облгази.

Згодом держава у особі Миколи Азарова надала Дмитру Фірташу у безоплатну оренду газорозподільну систему і олігарх користувався нею на власний розсуд, не сплачуючи у казну ані копійки. Дана схема є цілковитим шахрайством і злочином проти держави. Однак друзі і партнери Дмитра Фірташа, які на той час були при владі, з радістю "подарували" йому мільярди бюджетних коштів.

В цілому обл- та міськгази ніколи не були прибутковим бізнесом. За офіційними даними та звітами вони щороку демонстрували свою збитковість. Це пояснювалось невигідними тарифами, зокрема, для населення.

Читайте також: Німеччина одобрила будівництво "Північного потоку – 2"

Справжній дохід дані підприємства отримували від тіньових та напівтіньових схем. Наприклад, продаж газу, який йшов як нормативні втрати, та ігри з балансами палива у сховищах та внутрішніх розподільних мережах.

Справа в тому, що облгази контролюють всі вимірювальні пристрої, і тільки вони знають, хто і скільки отримав палива. Більше того, міськ- та облгази можуть відключати неплатників.

Ще одним суттєвим моментом є те, що приватні власники облгазів не мають права власності на газорозподільні мережі, які забезпечують транспортування палива до споживачів. Закон про трубопровідний транспорт унеможливлює приватизацію газової інфраструктури. Тому олігархи знайшли обхідний шлях і змогли отримати газопроводи та газорозподільні мережі у безоплатну оренду, що дарувало їм цілковитий контроль над газом і його рухом по країні та за її межі.

Велику роль у махінаціях з газом та користуванням газорозподільною мережою грає і екс-регіонал Юрій Іванющенко, відомий як Юра Єнакієвський. Він був бізнесменом, політиком і депутатом Верховної Ради, а також мав зв'язки з кримінальним авторитетами. Екс-соратник Віктора Януковича був оголошений у міжнародний розшук за свою антидержавницьку діяльність. У його руках також безкоштовно опинились газорозподільні мережі з подачі Миколи Азарова.

Читайте також: Україна примусово стягне борги з "Газпрому"

Роками Дмитро Фірташ та Юрій Іванющенко обкрадали українців на десятки мільярдів, але у 2015 році на законодавчому рівні схема надприбуткового бізнесу була заборонена. Минуло 3 роки і нарешті справа зрушила з місця. Господарський суд міста Києва відкрив провадження за позовом прокуратури, в котрому потрібно зобов'язати Мінпаливенерго визнати недійсними договори про безоплатну експлуатацію газорозподільних систем трьома облгазами – "Харківгаз", "Львівгаз" і "Волиньгаз".

Держава вимагає стягнути у приватних облгазів всі завдані державі збитки, в тому числі, орендну плату, яку Фонд держмайна міг би отримати в разі виконання вимог закону і укладення договору оренди. Успішний результат цього процесу може принести Україні близько 1 млрд грн на рік.

Попередні засідання у справах трьох облгазів пройдуть 25 квітня. Якщо політики та правоохоронці виявлять жорстку державницьку позицію, то олігархи Фірташ та Іванющенко зазнають серйозного удару по своєму бізнесу, а Україна нарешті зможе повернути собі шалені збитки і почати заробляти на власній газорозподільній системі.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter