Томос (указ предстоятеля помісної православної церкви у деяких важливих питаннях церковного устрою) про автокефалію Української православної церкви вже написаний.

Читайте також: Патріарх Філарет пропонує Московському патріархату змінити назву

Про це повідомив в ефірі "5 каналу" архімандрит Української православної церкви (Московського патріархату), колишній керівник відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ (МП) Кирило (Говорун).

"Томос вже готовий. Він вже написаний. Я навіть знаю, хто його писав – мій учитель в Афінському університеті, де я навчався. Це один з кращих каноністів у православному світі... І тексти, які він пише, канонічні – абсолютно досконалі. Тому я думаю, що томос буде прекрасним документом канонічності, до нього неможливо буде пред'явити жодних претензій. Томос готовий", – зазначив він.

Та пояснив, що давати томос про автокефалію – це прерогатива Константинопольського патріархату. Після цього почнеться процес рецепції цієї автокефалії з боку інших православних церков.

"Зараз згоди православних церков не потрібно. Вона не передбачається цією процедурою", – підкреслив архімандрит.

Читайте також: В УПЦ МП просять вірян протестувати проти автокефалії

Водночас він зазначив, що на другому етапі можуть виникнути "певні проблеми".

"Це займе певний час. Це може бути досить тривалий час... якісь технічні моменти рецепції залишаються. Але головна проблема вирішена", – підсумував Кирило.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter