2017 рік виявився дуже насиченим як на позитивні так і не дуже моменти для волинського політикуму. Резонансні заяви, гучні затримання, політична боротьба між двома ворогуючими силами - це все те, що лишилося у памяті пересічного волинянина, який слідкує за місцевим політичним болотом.

Окрім цього, керівники держави оголосили кілька трендів, які нібито є спробою корінних суспільних реформ, щедро фінансованих Заходом і виконання зобов'язань перед іноземними партнерами. Терпець останніх здається ось-ось може луснити. Одна з цих реформ - це тотальна боротьба з корупцією, у якій нова влада погрузла ще більше за «паперєдніків». 

Не могла оминути проблема боротьби з хабарництвом і Волинську область. Ба більше, наша синьоока Волинь єдина, де за цей рік на одержанні неправомірної вигоди впіймали одразу дві сумнівні креатури губернатора, призначені Петром Порошенком головами РДА в супереч волі місцевих громад. Очевидно, що очільник Волинської ОДА Володимир Гунчик, не дуже переймався тим, кого рекомендує на головні посади в районах. Про якусь державницьку позицію і роботу на благо людей його ставлеників, яких ловлять за руку при отриманні хабарів говорити навіть не хочеться.

Ми пропонуємо Вашій увазі ТОП-5, на нашу думку, резонансних затримань чиновників, підлеглих губернатору Волині Володимиру Гунчику у 2017 році.

5 місце нашого рейтингу. 22 листопада, при одержанні хабара затримали посадовця держпідприємства «Укрінтеравтосервіс». Начальник відділу сервісних послуг у Волинській області управління логістики та митного забезпечення вимагав 1000 доларів за надання в оренду пересувного рухомого комплексу. Посадовся затримали під час одержання 700 доларів, адже, як стало відомо, першу частину суми він отримав ще липні цього року.

4 місце в нашому списку, посідає колишній радник Володимира Гунчика, голова Любомльської РДА Микола Пархомук, якого 30 березня затримали на «гарячому» під час одержання хабаря у розмірі 2 тисячі доларів, які він вимагав у підприємця за виділення 16 га землі в оренду терміном на 10 років.

Місцеві активісти прокоментували цей інцидент наступним чином: «Коли Коля на концерті «Пісні, народжені в АТО» до ветеранів сказав, що якби ветерани приїхали на рік раніше, то він би раніше взнав, що вони існують, в мене критично знизився рівень нікотину, і я вийшов на перекур.

2 березня 2017 р. Коля стояв над труною Крука і говорив про героїзм, самопожертву, Майдан. Про те, що ці жертви не мають бути даремними і ми маємо брати приклад і пам’ятати про це.

Сьогодні Колю взяли на хабарі у 2000$!!!»

3 місце нашого TОП-5. Зовсім нещодавно, слідчі військової прокуратури оголосили підозри  колишньому начальнику управління капітального будівництва Лілії Павловій та керівнику відділу технічного нагляду управління Олександру Зайцеву, які були замовниками і контролювали хід будівництва інженерних фортифікаційних споруд сумнозвісної «стіни Яценюка» на території Володарського району Донецької області.

Чиновники прийняли побудовані з численними порушеннями і ввели в експуатацію окремі споруди 10 опорних пунктів, які не придатні для використання в бойовій обстановці і становлять небезпеку для життя і здоров'я військовослужбовців.

Своїми діями посадовці Волинської ОДА завдали збитків у розмірі понад 7 млн грн.

На 2 місці розмістився скандал із одним з керівників місцевої ДФС . Вночі 17 серпня, ГПУ обшукала Ягодинську митницю та затримала її керівника Віктора Крівіцького. Під час обшуку у головного митника Волині вилучили 500 доларів США, стільки ж євро та 8 тисяч гривень. Віктора Кривіцького затримали за ч.3 ст 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України.

Раніше, до правоохоронних огранів надійшло повідомлення про те, що на пропускних пунктах «Ягодин» та «Устилуг» спеціально створюють перешкоди під час перетину кордону, у зв’язку з чим і була проведена перевірка. 

Згодом, Луцький міськрайонний суд визнав звинувачення прокуратури проти начальника Волинської митниці Віктора Кривицького необгрунтованими і відпустив його під особисте зобов’язання.

На 1 місці нашого рейтингу комфортно себе почуває керівництво Горохівського району. Нагадаємо, ще нещодавно, привітавши Любов Матвєєву із призначенням, голова облдержадміністрації Володимир Гунчик  чітко окреслив завдання, над реалізацією котрих і має працювати виконавча влада району.

«Основне ваше завдання – згуртувати навколо себе громаду, депутатський корпус, місцеве самоврядування, представників громадських організацій. Необхідно продовжити бюджетну роботу, реалізацію програми ремонту доріг», - наголосив Володимир Гунчик. Сама ж Любов Матвєєва запевнила присутніх, що повністю усвідомлює відповідальність, котру передбачає посада.

Очевидно, новоспечена скандальна голова Горохівської РДА аж надто буквально зрозуміла поставлені перед нею губернатором Волині Володимиром Гунчиком  задачі. Дуже скоро, Любов Матвєєвій для реалізації налагоджених Держгеокадастром Волині корупційних схем, вдалося об'єднати біля себе голову районної ради Тараса Щерблюка і місцевого головного земельника Сергія Рубаху

А вже 4 вересня, відбулось їх спільне затримання, адже одразу всіх трьох  взяли на отриманні хабаря в загальній сумі 7 тисяч доларів. «Відповідальна»  - підлегла голови ОДА Володимира Гунчика, голова Горохівської райдержадміністрації, голова районної ради та начальник відділу Держгеокадастру  вимагали цю суму у підприємця за безперешкодну передачу в оренду 70 га землі.

 

Проте, вже 30 вересня у ЗМІ з’являється інформація про те, що так звані «горохівські хабарники» вийшли під заставу у 640 тисяч гривень.

У наш рейтинг не потрапила ОЗГ (організована земельна група) Василенка-Полякова-Ланевич, яка протягом тривалого часу проводила сумнівні земельні оборудки, під покровительством губернатора Володимира Гунчика та київських посадовців. Попри намагання депутатів облради, звільнити одіозного Василя Василенка і його підлеглих, та численні скандали пов'язані з земельними оборудками Держгеокадастру Волині, чиновника просто перевели на інше місце роботи у тій же самій сфері. І знову ж як у одній усім відомій байці «...і щуку кинули до річки».

Лишається сподіватися, що місцева виконавча влада реально буде підтримувати реформи і думати про волинян, а не діючи за принципами кумівства і свояцтва, призначатиме на злачні місця хапуг і нечесних на руку чиновників, які остаточно дискредитували довіру серед населення.