Відомий волинський громадський діяч Ілля Токаренко склав свій список улюбленої літератури.

"Взагалі раніше багато читав, однак напевне з найулюбленіших романів і творів можу виділити декілька авторів, які в деякій мірі надихають і не дають впадати у відчай та своєрідну депресію", – зазначає Ілля Токаренко.

Читайте також: Топ-5: нардеп з Волині поділилася улюбленими книгами

1. Ільф і Петров "Золоте теля".

Класика жанру. Реалії сьогоднішньої України на ті часи. До речі, багато епізодів саме з цього роману пов’язані з сучасною географічною територією нашої держави. Можемо насправді багато говорити стосовно того, що це все видумано і комедія, яка ніколи не могла бути у реальному житті, однак як дивитися глибше, то знаходиш навколо себе і дітей лейтенанта Шмідта, і мільйонерів Корейкіних і цілу купу дебільного, що нам нав’язують як норму. Це не комедія, а напевне трагедія. Трагедія однієї людини, яка виступає проти системи та висміює її.

Взагалі для мене досі залишається загадкою, як такий антирадянський роман міг взагалі пройти радянську цензуру? Це зараз ми вже хоч трішки, але починаємо розуміти саму суть роману, а тоді це напевне було неосяжне, тому і пропустили його як просту комедію без всякого натяку на істину.

2. Дмитро Вєрєщагін "ДЕІР – Патологічні зв’язки суспільства і психика натовпу".

Хоч і давно займаюся роботою в політичних штабах, однак свої знання я отримував не на звичайних книжках по політології, а по іншій літературі, яку періодично перечитую, бо не вважаю тупе розмальовування графічних малюнків і підрахунок надуманих екзитполів за технологічний процес. Для результату треба розуміти бажання натовпу, їх слабкості та мрії. Тут суто психологічна робота по виявленню таких, здавалось би, елементарних речей, однак все вимагає практики.

Книги саме Дмитра Вєрєщагіна допомагають у цьому, тому як необхідну літературу ставлю на друге місце.

Читайте також: Відома луцька активістка Юлія Євпак поділилась своїми літературними смаками, склавши топ-5 найулюбленіших книг

3. Казки.

Нехай це наївно звучить, але полюбляю казки. Напевне як і всі люди, я намагаються створити для себе хоч якійсь невеликий острівець власного простору, в якому зло переможене. В якому перемагає справедливість та доброта. Я виховувався на казках Гауфа та Андерсена і як і всі діти вірив у справжність цих героїв. Тому інколи полюбляю перечитувати їх в одній збірці. Напевне, це більш як приємний спогад свого дитинства і можливість зробити розумове розвантаження. Однак користь також в цьому знаходжу, бо колись прийдеться розповідати своїм дітям.

Читайте також: ТОП-5: волинський депутат склав список улюблених книг

4. Франко Армініо "Листівки з того світу".

В продовження опису улюблених книжок, хотів би відмітити італійського поета та прозаїка Франко Армініо. Книга "Листівки з того світу" зроблена в форматі листівок, які розповідь про останній день іншої людини. Найбільш моторошно, що мерці в книзі говорять від першої особи. Напевне, головна цінність "Листівок з того світу" у тому, що вони змушують ще більше любити життя, оповідають про життя, здавалось би, простих людей, які підійшли до грані забуття. Читається на одному диханні, тому для поціновувачів неформатної літератури, рекомендував би до читання.

5. Михайло Булгаков "Морфій".

Цей твір великого класика, також напевне вніс свій вклад в мій світогляд. Реальність переплутана з мареннями, безпорадність та трагедія всього народу в ті часи в одній особі.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter