Україна переходить на електромобілі, та в 2030-му році використовувати засоби пересування на бензиновому, дизельному або газовому паливі буде заборонено. Народні депутати хочуть прописати це на рівні закону. Для переходу створять всі умови. 

Читайте також: Українські водії б'ють на сполох: пішоходів не видно в темряві ночі

"Зелені" авто звільнять від ще одного податку і спростять установку электрозарядок. Деталі розповідаються в матеріалі РБК-Україна.

Зараз в Україні кількість електромобілів зростає так швидко, що ми займаємо по цьому показнику 10-е місце в світі. Всього в Україні зареєстровано майже 27 тис. "зелених" авто. З них понад 7 тис. українці купили за цей рік. Для порівняння, в минулому році купили 5,3 тис. електрокарів – вдвічі більше, ніж в 2017 році. Зростанню продажів сприяла відміна митних зборів і податків на ввезення електромобілів. Кількість електрокарів із загального числа машин в Україні дорівнює 3-3,2%.

Аналітики IRS Group прогнозують збільшення кількості електрокарів до 246 тисяч. Темпи продажів електромобілів продовжать зростати за рахунок "обнулення" податків. Пільгове розмитнення буде діяти до 2021 року. Українці можуть ввозити електромобілі і не платити ні копійки за розмитнення, не треба платити ПДВ – 16,8%, акцизний збір – 1 євро за кожен кВт ємності акумулятора. Мито в 10% парламент скасував ще в 2015 році. Залишається тільки збір в Пенсійний фонд – 4,8%, його сплачують при реєстрації авто. Є велика ймовірність, що і цей збір скасують.

Через десять років Україна має перейти на електромобілі. Депутати прописали це в проекті закону №2532.

"З метою збереження навколишнього середовища, виконання міжнародних зобов'язань щодо зменшення викидів в атмосферу, поліпшення екологічного стану в містах, а також зменшення залежності економіки від імпорту нафти і нафтопродуктів, держава визначає своїм пріоритетом перехід на електричний автомобільний транспорт до 1 січня 2030 року", – йдеться в одному з пунктів проекту.

Читайте також: Вантажівкам заборонять їздити вдень у великих містах

Що змінить законопроект:

  • до 31 грудня 2022 року скасовується Пенсійний збір при реєстрації електромобіля;

  • до 31 грудня 2024 року електромобілі з зеленими номерними знаками зможуть їздити по смузі громадського транспорту;

Кабмін повинен розробити держпрограму щодо пільгового кредитування та страхування на купівлю електромобіля. Також уряду доручається створити програму з розвитку українських виробників електрокарів, виробництва та утилізації акумуляторних батарей.

Велика частина пунктів проекту стосується зарядних станцій для електромобілів. На сьогодні в Україні налічується 2054 зарядні станції з 4069 точками підключення, порахував сервіс PlugShare. Для порівняння в 2014 році в Україні було всього 35 зарядних станцій всіх типів. На одну зарядну станцію в країні припадає сім електромобілів (приблизно 3,5 на кожну зарядну точку). Це порівнянно з показниками країн Європи.

Підключати нові зарядні станції складно через бюрократію, вважають експерти. Але найбільша проблема – вони не вигідні бізнесу.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook