Сьогодні, 17 травня Верховна Рада ухвалила закон про трансплантацію анатомічних матеріалів людини. Свої голоси за документ віддали 255 народних депутати.

Читайте також: Рада ухвалила закон "Про валюту": основні положення

Закон передбачає, що кожен українець може підписати згоду на трансплантацію своїх органів після смерті, якщо передумав – відкликати документ. Також закон регулює процедуру, вводить відповідальність за незаконні дії і порушення в галузі трансплантології, передбачає презумпцію незгоди та інше, передає "Обозреватель".

"Зараз в Україні трансплантацію органів практично не роблять (до 10 операцій в рік – не береться до уваги, практики від цього наші лікарі не отримують). Пацієнтів, яким необхідна операція, відправляли за кордон, в тому числі, в Білорусь, яка розвинена в цьому питанні в десятки разів краще", – пояснює анестезіолог-реаніматолог Віктор Литвиненко. 

За словами Литвиненка, з прийняттям цього закону у українських лікарів будуть "розв'язані" руки. Вони зможуть проводити операції з трансплантації на місці (поки такої можливості немає).

У черзі на пересадку органів стоять тисячі людей, які, на жаль, не можуть з різних причин поки потрапити на операцію за кордон. І, на жаль, багато хто так і не дочекається, коли нарешті дійде їх черга.

Читайте також: Українці масово продають власні внутрішні органи

"Тепер же у них з'явився шанс на життя, адже, по-перше, з'явиться національний "банк" органів (потенційні реципієнти), по-друге, лікарі зможуть робити операції без відтягнення часу", – говорить Литвиненко.

При цьому він упевнений, що наші лікарі зможуть робити все на вищому рівні – незважаючи на відсутність висококласної медичної техніки і дорогих медикаментів, їм вдається рятувати вкрай тяжких пацієнтів і проводити найскладніші операції.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter