25 листопада 2018 року Російська Федерація вчинила черговий акт відкритої агресії проти України, здійснивши напад на українські військові кораблі. Цей факт на очах всієї міжнародної спільноти вкотре підтверджує: Москва веде проти України війну на всіх фронтах.

Читайте також: Нардепи з Волині прокоментували введення військового стану в Україні

Через це Президент Петро Порошенко ініціював введення воєнного стану та закликав підтримати його введення на території України 26 листопада. Тому, сьогодні о 16.00 відбудеться позачергове засідання Верховної Ради, на якому будуть вирішувати, що робити далі.

Журналісти "Під Прицілом" поцікавились у волинських депутатів та політологів, що вони думають з приводу введення воєнного стану в Україні та чи варто взагалі його вводити.

Володимир Кучер – депутат Волинської обласної ради, політолог:

"Склалось дуже багато факторів: прийняття бюджету, протести "євробляхарів", річниця Голодомору. Вимальовується цікавий пазл. Тут треба задавати питання "кому вигідне введення воєнного стану?" саме зараз.

Моя позиція така: якщо вводити воєнний стан, то лише на тих територіях, де відбуваються військові дії, територіях, прилеглих до акваторії Азовського моря.

Варто думати про те, що зміниться для тих, хто цей воєнний стан запроваджує: для президента, для Верховної Ради.

Мене в університеті вчили, що в будь-якому суспільно-політичному явищі треба зрозуміти, кому це вигідно. В даній ситуації висновок напрошується сам по собі – запровадження воєнного стану вигідне чинному президенту та його оточенню.

Коли гинули тисячі людей, коли здавали Крим, то воєнний стан не вводили чомусь. Зробити це саме зараз – це дивне рішення. Багато співпадінь є, які наштовхують на думку, що це все пов'язано не тільки з нападом на українські кораблі".

Читайте також: Чи можливе проведення виборів в умовах воєнного стану

Валентин Малиновський – доктор політичних наук, фахівець Волинського регіонального відділення Асоціації міст України:

"Питання: чому воєнний стан не ввели раніше? – не до мене, а до того, хто мав приймати це рішення – до Президента України. Тому що згідно з Конституцією України рішення про введення воєнного стану приймає президент за пропозицією РНБО. Чому не прийнято воєнний стан у 2014 році? Я не можу коментувати це питання, оскільки це компетенція Президента.

Якщо зараз була пряма агресія Росії проти України… але я думаю, якщо і вводити воєнний стан, то тільки в тих регіонах , які безпосередньо знаходяться в зоні воєнних дій та біля акваторії Азовського і Чорного морів: Донецька, Луганська, Запорізька та Херсонська область. Там я вважаю доцільно вводити воєнний стан, а не по всій Україні".

Михайло Імберовський – депутат Волинської обласної ради:

"З однієї сторони необхідно адекватно реагувати на агресивні дії Російської Федерації. А чому саме зараз, а не коли, анексували Крим чи починались бойові дії на Сході... Ну це питання до керівників держави".

Читайте також: Півроку до президентства Порошенка: Топ-5 питань до воєнного стану в Україні

Олександр Пирожик – депутат Волинської обласної ради, перший заступник голови Волинської обласної ради:

"Я скажу, що питання "воєнного стану" ми піднімали ще від початків. Питання уже давно назріло, перезріло і це потрібно було робити раніше. І якщо зараз є дійсно всі підстави це зробити і нарешті з’явилась політична воля не лише в націоналістів, а й у представників влади, то це неодмінно потрібно робити. І у зв’язку з цим наші "депутати-свободівці" подали офіційну заяву стосовно цього і ми будемо підтримувати запровадження надзвичайного стану в Україні.

Моя особиста думка така: якщо держава воює, то має воювати вся держава і не потрібно виділяти когось, хто має "віддуватись" за всю країну, а решта тут собі будуть по "кабаках" говорити, що "нас це не стосується і ми дальше будемо крути пісні та розважатися". Так що однозначно вся країна має працювати на захист своєї держави, на ведення переможної війни. Однозначно по всій державі.

З іншої сторони, введення воєнного стану на території всієї держави дасть змогу не використати це у вузько політичних цілях, тобто, це унеможливить спекуляції саме в період, коли назрівали вибори і так далі. Тому що це буде стосуватись не якоїсь одної території, а всієї держави.

Нам дійсно потрібно думати про те, щоб дійсно були дії в умовах введення воєнного стану, а саме – як нам усунути дію П’ятої колони.

Воєнний стан не має стати політтехнологією для виборчої кампанії. Це повинен бути реальний механізм для боротьби з агресором. Тому "Свобода" вимагає, аби Україна розірвала дипломатичні стосунки та всі договори з РФ; закрила кордон із РФ; припинила торгівлю з агресором та припинила діяльність на своїй території російського бізнесу та розпочати процес його конфіскації".

Читайте також: Воєнний стан в Україні: що зміниться для людей

Григорій Павлович – депутат Волинської обласної ради, голова Волинської обласної організації Української Спілки ветеранів Афганістану:

"У кожного є своя думку стосовно введення воєнного стану саме зараз, а не в попередні роки. Я я к людина, яка воювала можу сказати, що те, як поводить себе Росія – це нахабство по відношенню до українців. Подивіться, як їхній крейсер таранив наш катер. Наскілька велика лють цих людей до таких самих вояків, які представляють Україну.

Розумієте, буде дуже багато мінусів після введення воєнного стану. Важаю, що його взагалі не варто вводити на території всієї України. Треба було зважатись на цей крок ще в 2014 році, а не зараз. Згадайте Дебальцеве, Ілловайськ інші гарячі точки східної України.

Насьогодні я бачу, що світова спільнота дивиться в сторону України. Вони заявляють про підтримку нашої держави, але справжніх кроків проти російської агресії я не бачу. Не здивуюсь заявам НАТО, ЄС, можливо, і США, в яких вони будуть засуджувати дії Росії. Однак де реальні кроки?

Агресор сьогодні розпоясався, як ніколи. Його треба зупинити, але без західних партнерів Україна цього не зможе зробити. А якщо й зробить, то з великими втратами. Всі прекрасно розуміють яка наша армія в порівнянні з військами Росії. Наша армія тільки піднялась з колін.

Нема однозначної думки наскільки позитивні чи негативні наслідки потягне за собою воєнний стан. Верховна Рада має прийняти виважене рішення. Багато вітчизняних та іноземних політологів кажуть, що воєнний стан спеціально вводиться перед виборами.

Введення воєнного стану має бути на користь українського народу. Це головне. Є різні варіанти і пропозиції стосовно його термінів і територій, на які він буде поширюватись. Сподіваюсь, парламент прийме найбільш виважене рішення.

Вікторія Прийма

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter