Мешканці села Світязь продовжують боротись з чиновниками та підприємцями за торгівлю на центральному пляжі озера. Місцеві протестують проти дерибану пляжу і встановлення на курортній землі торгівельних точок. Натомість вони підтримують ідею облаштування узбережжя озера Світязь, зокрема, роздягальнями, біо-туалетами, парасольками, смітниками і т. п.

Читайте також: Курортний дерибан по-волинськи: хто веде війну за центральний пляж Світязя з місцевими мешканцями

Однак, бюджетних грошей на облаштування не вистачає. Тому влада Шацького району залучила до реалізації проекту бізнес. Підприємцям в замін на співфінансування облагородження пляжу пообіцяли надати землю для торгівельних точок на узбережжі озера Світязь.

Місцеві, не маючи бажання втрачати свій сезонний заробіток від продажу продуктів харчування та напоїв з кошиків, зібрали ініціативну групу, аби заборонити встановлення торговельних точок на пляжі. Ініціативна група завітала на сесію Світязької сільради, де звернулась до депутатів з вимогою заборонити торгівлю на центральному пляжі і розміщення тимчасових торгових об'єктів. Люди вважають, що забезпечувати туристів та відпочиваючих продуктами і напоями на пляжі цілком можуть вони самі з рук.

Читайте також: Світязь може повторити долю Криму: як вбивають туристичну привабливість Волині

"Ми хотіли почути від представників світязької громади, яку частку вони можуть вкласти в пляжі, долучившись до їх облаштування, обслуговування, вивезення відходів. Проте відповіді від них не надійшло. Натомість зголосилися організувати цивілізований і комфортний відпочинок у прибережній смузі, вклавши в цю справу немалі гроші, підприємці. Як бачимо, на пляжах сьогодні кипить робота і скоро прибережні території постануть перед відпочивальниками оновленими, зручними і комфортними", – цитує директора Шацького національного природного парку Марія Христецька rayon.in.ua.

Ініціативна група обурилась позицією Марії Христецької, відзначивши, що підприємці не вивчали ризики від своєї діяльності для озера і пляжу.

"Дійде до того, що пригорщами будемо виносити з берега той пісок, аби відновити природний баланс і повернути болітця, з яких живиться озеро. Маємо дбати про те, щоб зберегти Світязь для майбутніх поколінь, а не думати, як заробити на ньому гроші", – зазначив активіст Орест Диман.

Читайте також: Депутати Волинської облради закликали припинити дерибан Шацького НПП

Між депутатами і громадою розгорілась палка дискусія. Врешті ініціативна група натиснула на своїх обранців і ті більшістю проголосували за заборону торгівлі і спиртним, і продуктами харчування на пляжі озера Світязь.

В підсумку, ситуація зайшла у глухий кут. З однієї сторони місцеві підтримують ініціативу влади і, зокрема, Шацького НПП щодо осучаснення та облаштування пляжу біля Світязя, але не готові вкладати в це гроші. З іншої сторони підприємці готові вкласти гроші в приведення пляжу в порядок і хочуть натомість торгувати там, але проти цього громада.

Який вихід є з патової ситуації? Представникам влади Шацького району варто влаштувати зустріч із зацікавленими підприємцями та місцевими, які не хочуть втрачати свій заробіток та переживають за шкоду для узбережжя і озера. Бізнес мав би окреслити не тільки чиновникам, а й обов'язково людям свій проект облаштування пляжу, торгівлі напоями та продуктами. Підприємці мають без посередників донести місцевим користь від їхньої співпраці. Є впевненість, що після цього люди оцінили б усі плюси й мінуси та дійшли згоди з бізнесом.

Читайте також: Схожі на Межигір'я: які будинки у державних олігархів Волині на озері Світязь

Втім, підприємці, чомусь знехтували спілкуванням з місцевими і порахували, що головне "порішати" усі питання лише з чиновниками. У такий спосіб бізнес припустився фатальної помилки, показавши, що йому начхати на інтереси людей.

Схоже, що місцеві не допустять зведення торгівельних місць на пляжі Світязя, і берег озера так і залишиться диким, несучасним та необлаштованим для комфортного відпочинку туристів. Війна за торгівлю на пляжі озера між підприємцями й чиновниками та місцевими триває. Але чи думає хоч одна сторона конфлікту про комфорт туристів? Чи кожен зосереджений лише на "власній кишені"?

Віталій Іщук

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter