Вже у 2018 році українців очікує підвищення цін на хліб на 7-8% в порівнянні з 2017 роком. Такі дані озвучили у Об’єднанні підприємств хлібопекарської промисловості “Укрхлібпром”.

Читайте також: "Молочна" реформа: чи заборонять селянам продавати молоко?

“Я не прогнозую дуже великого зростання цін на хліб, тому що спостерігається досить висока конкуренція на ринку хлібобулочних виробів, – ціна виросте в межах закладеного на наступний рік рівня інфляції 7-8%. Тобто високого і стрибкоподібного підвищення цін не передбачається”, – розповів генеральний директор “Укрхлібпрому” Олександр Васильченко у коментарі Українським новинам.

Він зазначив, що на даний момент ціна на хліб залежить від вартості борошна, яка в листопаді-грудні мала тенденції до зростання, а також від енергоносіїв та заробітної плати пекарів.

При цьому в 2017 році ціни на хліб в середньому зросла на 20%.

Крім того, за словами Васильченка, спостерігається зниження попиту на хлібобулочну продукцію.

“Йде тенденція до зниження попиту на хлібобулочну продукцію. Справа в тому, що хліб сьогодні, як продукт, залежить від чисельності населення, а вона скорочується – остання цифра показувала 42,6 мільйона осіб. Крім того, структура харчування людей змінюється – люди намагаються їсти менше хліба і приділяють більше увагу фруктам і овочам. Також впливає низька купівельна спроможність населення, в той час як ціни на хліб зростають”, – прокоментував Олександр Васильченко.

Об’єднання підприємств хлібопекарської промисловості “Укрхлібпром” попередньо оцінює зниження виробництва хлібобулочних виробів на 7,5% до 1,1 мільйона тонн у 2018 році порівняно з 2017 роком.

Читайте також: На заправках " WOG" ціни на бензин та дизпаливо піднялися на 50 копійок

“Зберігається тенденція до зниження виробництва хліба. І ця динаміка досить висока – порядку 7,5% зниження до рівня минулого року. Отже очікуємо 1,1 мільйона тонн продукції за підсумками року. При цьому потрібно врахувати, що статистика зазначає виробництво тільки промислових підприємств”, – розповів генеральний директор “Укрхлібпрому”.

Васильченко зазначив, що підприємства, які працюють на єдиному податку, звітують тільки в грошовому виразі, а обсяги виробництва в натуральному виразі вони не висвітлюють.

Отже, за даними асоціації, сукупна місткість ринку хлібобулочної продукції становить приблизно 3,8 мільйона тонн.

Зі слів Васильченка, наразі тіньовий сегмент цього ринку становить близько 65%, що ускладнює його аналіз і управління ним.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter