21 липня в Україні відбулися дострокові вибори в парламент. У Раду увійдуть 424 депутати: половина зі списків партій, інша – за рахунок мажоритарки. Вони сформують новий парламент 9 скликання.

Читайте також: ТОП-9 фактів про нову Верховну Раду

ЦВК підрахувала 100% голосів. На першому місці – "Слуга народу", у партії 43,16%. Друге місце зайняла "Оппоплатформа – За Життя" з 13,05%. "Батьківщина" займає третє місце (8,18%), обійшовши в процесі підрахунку "Європейську солідарність" (четверте місце і 8,10%). Замикає п'ятірку прохідних політсил "Голос", у нього 5,82%. Решта партій не набрали більше 5%, що було необхідною умовою для проходження до Верховної Ради.

Читайте також: Монокоаліція "Слуги народу": революція проти старої системи чи узурпація влади

Судячи з результатів в багатомандатних округах, більшість місць за партійними списками отримала партія "Слуга народу", на другому місці "Опозиційна платформа", далі найбільша квота у "Батьківщини", потім йде "Європейська солідарність", "Голос" отримав найменше місць в парламенті.

Частина мандатів партіям принесли мажоритарники. Всього у виборах брали участь 3084 таких кандидатів, як самовисуванців, так і представників партій.

Читайте також: Які обіцянки надавали українцям партії у новій Верховній Раді

Отже, по мажоритарці у "Слуги народу" – 130, самовисуванців – 47, "Опозиційна платформа – За життя" і "Оппоблок" – по 6 осіб, "Голос" – 3 людини, "Батьківщина" – 2. Також по одному представнику в Раді від мажоритарки буде у "Самопомочі", "Європейської солідарності", "Єдиного центру", "Свободи" і партії "Біла Церква разом".

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook