Центральна виборча комісія України призначила місцеві вибори на 25 жовтня 2020 року, серед них – усі 54 ОТГ Волинської області. Повний перелік місцевих рад, в яких оголошено вибори можна знайти в листі Міністерства розвитку громад та територій, який опубліковано на сайті ЦВК, повідомляє Волинське регіональне відділення Асоціації міст України.


Джерело: Любешівська газета "Нове життя"

Читайте також: Календар місцевих виборів 2020: коли оголосять кандидатів та як змінити адресу голосування

Водночас ЦВК не призначила вибори до райрад, яких на Волині лишилося чотири, – Луцька, Володимир-Волинська, Ковельська та Камінь-Каширська. Це сталося через правову невизначеність. Тому ЦВК звернулася за роз’ясненнями до Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування і Міністерства розвитку громад та територій України, повідомляє Волинське регіональне відділення Асоціації міст України.

Одночасно, ЦВК не призначила вибори до райрад, яких на Волині лишилося чотири – Луцька, Володимир-Волинська, Ковельська та Камінь-Каширська. Це сталося через правову невизначеність, тому ЦВК звернулася за роз’ясненнями до Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування і Міністерства розвитку громад та територій України.

Нагадаємо, що раніше про відповідні проблеми в виборчому законодавстві вже повідомляла Асоціація міст України.

Читайте також: У Білорусі заявили про фальсифікацію виборів Президента

Зокрема, ще на початку серпня Асоціація міст України звернулася до Центральної виборчої комісії щодо можливості призначення перших місцевих виборів депутатів районних рад районів, утворених Постановою Верховної Ради України "Про утворення та ліквідацію районів". АМУ наголосила, що положення абзацу другого частини сьомої статті 194 чинного Виборчого кодексу України не дозволяють Центральній виборчій комісії у правовий спосіб призначити перші місцеві вибори депутатів районних рад новоутворених районів. Оскільки законодавством України не визначено орган, який має ухвалювати рішення про утворення обласних та районних рад, а також не встановлено процедуру прийняття такого рішення, Центральна виборча комісія позбавлена можливості виконати приписи Виборчого кодексу України.

В Асоціації міст України зазначали, що за наявності таких обставин, перші вибори депутатів районних рад новоутворених районів 25 жовтня 2020 року не відбудуться.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook