"Ти став президентом на крові хлопців 51 ОМБР. Щоб сховати свої злочини, твої генерали її знищили. Волинь такого не пробачає", − так невідомі звернулись до президента напередодні його візиту на Волинь.

Читайте також: Студентів Луцького "політеху" змушують їхати на зустріч з Порошенком за бонуси

Величезний банер, розміром в декілька метрів, розвісили на 16−поверхівці в центрі Луцька. Ним звернулись до Президента України, аби той пам’ятав, якою ціною він прийшов до влади, обіцяючи "АТО за декілька годин" і мир в країні, пише ІА Волинські новини.

51-ша окрема механізована бригада проіснувала до 2014 року. Її історія за той рік, коли Росія напала на Україну – це ціла низка трагічних подій, де полягли волинські герої (Волноваха, Савур-Могила, Ілловайськ). Але ця історія – це ще й приклад героїзму і мужності, хоч і про значну частину подвигів волинян чомусь мовчать.

Кривава історія 2014−го

Перші втрати 51 ОМБ зазнала 22 травня, коли терористи обстріляли блок−пост під Волновахою (Донецька область).

На місці загинуло 9 чоловіків. Згодом стало відомо, що військові помирають в лікарнях від отриманих поранень. Відповідальність за це взяли на себе бойовики самопроголошеної ДНР. Генеральна прокуратура на той момент порушила два кримінальні провадження – за кваліфікацією "терористичний акт" та "службове недбальство". Згодом стали відомі ймовірні причини трагедії

В цілому, загальна кількість загиблих у зіткненні між терористами і силовиками під Волновахою становить 17 осіб.

Після трагедії під Волновахою полковника Яцківа відсторонили від керування 51 механізованою бригадою, практично зробивши його винним у трагедії. Однак, очевидці розповідають, що командир незадовго до обстрілу намагався переконати вище керівництво перенести той блок−пост. А сам комбриг потрапив до реанімації, коли супроводжував тіла загиблих.

Читайте також: "Його вішати треба на стовпі": луцькі пенсіонери розповіли, через кого змушені виживати

Бізнес на крові українських воїнів

Проте, з того часу проходить буквально рік, і люди з найближчого оточення Порошенка починають заробляти на війні: продають українській армії російські контрабандні запчастини в 5, 7 а то й 10 разів дорожче їх вартості. Курує схему багаторічний бізнес партнер Порошенка по корпорації "Богдан", а з 2015 року – секретар Ради національної безпеки і оборони України Олег Гладковський.

Схема залишалась не розслідуваною довгі роки, поки журналісти Bihus.info не опублікували всі її деталі: хто купував, за скільки, в кого, і, найголовніше, скільки заробив на українських воїнах, яким поставляли браковані запчастини а іноді – відвертий металобрухт.

Чи знав Петро Порошенко про те, що в нього під носом його компаньйон цинічно обкрадає армію під час війни? Швидше за все знав, адже в схемі брала участь і "Кузня на Рибальському", яка належить Порошенку. Її використали як банальну прокладку, аби "відбілити" поставки. Чи пробачать українці Петру Порошенку його бізнес в Росії в час війни та розкрадання армії, нерозкриті резонансні вбивства журналістів, активістів та обман співгромадян – дізнаємось вже 1 квітня.

Читайте також: Звернення Луцькради до ВРУ про імпічмент Президента України: повний текст

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook