В Україні мають місце серйозні порушення прав людини як на підконтрольній Києву території країни, так і в зоні конфлікту на Донбасі, а також в окупованому Росією Криму.

Читайте також: Держдепартамент США закликає Україну скасувати е-декларації для громадських активістів

Про це йдеться в доповіді про діяльність по захисту прав людини за 2017 рік, підготовленому Бюро з питань демократії, прав людини і праці Держдепартаменту США, пише УНН.

За даними Держдепартаменту, проросійські сили, які контролюють території на сході України, несуть відповідальність за вбивства і політично обумовлені зникнення людей, тортури і незаконні затримання. Крім того, в доповіді вказується на обмеження свободи слова і зібрань, обмеження перетину лінії зіткнення і перешкоджання надання гуманітарної допомоги на Донбасі.

У свою чергу влада в Києві не вжила адекватних заходів для судового переслідування і покарання більшості посадових осіб, звинувачених у скоєнні зловживань, результатом цього стала атмосфера безкарності, вказується в розділі, присвяченому Україні.

Крім того, правозахисники і співробітники ООН відзначили значні недоліки в розслідуваннях порушень прав людини, допущених урядовими силами безпеки. Зокрема, мова йде про звинувачення в застосуванні тортур, зникнення людей, незаконних затриманнях і інших порушеннях, вчинених Службою безпеки України (СБУ). Одночасно автори доповіді вказали, що винні в розстрілі учасників Євромайдану в 2014 році досі не притягнуті до відповідальності.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter