Європейські країни мають підготуватися до другої смертоносної хвилі коронавірусної інфекції, оскільки пандемія ще не закінчилася. Про це заявив представник Всесвітньої організації охорони здоров'я в Європі Ганс Клюге в інтерв'ю Telegraph, пише ТСН.

Читайте також: 14 підтверджених випадків: у селі неподалік Луцька − спалах COVID-19 (фото, відео)

Він зробив суворе попередження країнам, які починають послаблювати свої обмеження і наголосив, що зараз "час для підготовки, а не святкування".

Клюге підкреслив, що зменшення випадків COVID-19 у Великій Британії, Франції та Італія не означає, що пандемія добігає кінця. Він зазначив, що епіцентр європейської спалаху перебуває на сході, причому кількість випадків захворювання зростає в Росії, Україні, Білорусі і Казахстані.

За словами представника ВООЗ країни мають використати цей час з розумом і почати зміцнювати системи громадської охорони здоров'я, а також нарощувати сили в лікарнях, пунктах первинної та інтенсивної терапії.

"Сінгапур і Японія від самого початку зрозуміли, що це не час для святкування, це час для підготовки. Це те, що роблять скандинавські країни – вони не виключають другу хвилю. Але вони сподіваються, що вона буде локалізована, і зможуть швидко її пережити", – заявив Клюге.

Він також пояснив, що друга хвиля коронавірусу може збігтися зі спалахом інших інфекційних захворювань.

"Я дуже стурбований подвійною хвилею – восени у нас може бути друга хвиля COVID і інша хвиля сезонного грипу або кору. Два роки тому у нас було 500 тисяч нещеплених від кору дітей", – сказав він.

Як зазначається, багато експертів попереджають, що друга хвиля пандемії може бути навіть більш смертоносної, ніж перша, вказуючи на пандемію іспанського грипу 1918-1920 років як приклад.

Читайте також: 3 смерті за добу: де на Волині виявили нові випадки COVID-19

Коли грип уперше з'явився в березні 1918 року, у нього були ознаки типової сезонної хвороби, але потім він повернувся більш небезпечним і смертоносним восени, через що загинуло близько 50 мільйонів людей.. Була також третя і четверта хвиля, але вони не стали такими ж небезпечними.

"З історії ми знаємо, що в умовах пандемії країни, які не постраждали на ранніх етапах, можуть зіткнутися з другою хвилею", – сказав Клюге.

"Що ми побачимо в Африці і Східній Європі? У них невисокі показники захворюваності, деякі країни говорять: "Ми не такі, як Італія", а через два тижні – бум! На жаль, їх може накрити другу хвиля, тому ми повинні бути дуже, дуже обережними", – підкреслив він.

Загалом за останню добу у Волинській області зареєстровано 25 нових випадків захворювання на COVID-19, з них в Луцькому районі – 6, Маневицькому – 5, по 4 випадки зареєстровано в м.Луцьку та Ковельському районі, 3 випадки в Ківерцівському районі, 2 в м.Нововолинськ та один в  Локачинському районі. Одужало за добу 13 осіб.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook