Українці у Гарварді довели на географічному аналізі, що Голодомор в Україні був штучним. Вони це зробили завдяки "Цифровому Атласу МАПА" − перший проект досліджень України у сфері цифрової гуманістики.

Читайте також: Гриценко заявив про об'єднання із Вакарчуком на виборах

"Ми не повірили своїм очам, коли зрозуміли, що найбільша кількість загиблих під час голоду була на території сучасної Київської, Полтавської, Черкаської областей. До того ми вважали, що більшість постраждали на півдні. Голод 1932-33 років не накладається на ту саму мапу, на яку накладаються інші голоди. Тобто, він був штучний", – розповів "Голосу Америки" директор Українського інституту у Гарварді Сергій Плохій, повідомляє видання Український інтерес.

Читайте також: "Неприємна гримаса на обличчі": Ольга Фреймут показала фото "пафосної" доньки

За його словами, ідея створення проекту виникла п’ять років тому. Його метою було зробити дослідження історії України цікавим для молоді, яка любить сучасні технології.

"Ми співпрацювали з Інститутом історії в Україні. Нам відсканували мапи і надіслали їх електронний варіант. Потім ми використовували програми Гарвардського університету, щоб все оцифрувати", – додав менеджер проекту Костянтин Бондаренко.

Наразі ж проект має вже шість розділів. Окрім Голодомору, тут також є інтерактивні мапи Революції Гідності, генеології Київської Русі, історичне Поділля в епоху Середньовіччя та незалежна Україна.

Усі мапи можна переглянути на сайті Українського інституту Гарвардського університету.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter