На Волині у церкві, яка вийшла зі складу УПЦ МП, долучившись до ПЦУ, виявлено антимінс (освячений плат із зашитою частинкою мощей когось із святих, обов’язковий для звершення Божественної Літургії), який благословив московський Патріарх Кирило.

Читайте також: На Волині священик разом громадою виходять з Московського патріархату (фото)

В Управлінні Волинської єпархії ПЦУ заявили, що це – "ще один доказ для тих наших краян, які досі залишаються в Московському патріархаті. РПЦ, зокрема, називає свою частину Українською Православною Церквою, переконуючи, що вона самостійна і незалежна. Духовенство МП нерідко підкреслює: наш Предстоятель не в Москві, а в Києві", пише ІА Волинські Новини.

На знайденому антимінсі зазначено: "По благословению Святейшего Патриарха Московскаго и всея Руси Кирилла [не митрополита Онуфрія] священнодействован Нафанаилом епископом Волынским и Луцким..." Тут також записано, для якої церкви передано цю святиню (з етичних міркувань на фото приховали назву села), а також номер і дату видачі».

На антимінсі було також зазначено, для якої церкви передали цю святиню. З етичних міркувань на фото приховали назву села. А також номер і дату видачі.

Читайте також: На Волині ще одна громада перейшла до ПЦУ

Антимінс видали у 2017 році. На ньому – цифра 23, що може свідчити про те, що їх масово передавали з Москви в Україну, і, зокрема, на Волинь.

Речник Волинської єпархії Української православної церкви (Московського патріархату) Олег Точинський розповів, що "Така знахідка не може бути показником приналежності церкви до того чи іншого патріархату та визначати, хто ким керує. Якщо визначати керівництво за такими ознаками, то я з таким же успіхом можу сказати, що ПЦУ насправді належить Констатинополю, а не самостійна і незалежна, як вони заявляють. То ж нехай вони в цьому розберуться і теж людей своїх не обманюють. Проте дійсно в деяких наших рамах, які залишились у храмах, що перейшли у ПЦУ, були збережені антимінси. Їх представники ПЦУ можуть повернути в нашу єпархію, а натомість видати свої".

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook