Кількасот людей у неділю по обіді вийшли на масштабну акцію на Майдан Незалежності у Києві, щоб підтримати українського режисера, політв'язня Кремля – Олега Сенцова.

Читайте також: Навпроти Кремля з'явився плакат на захист українського політв’язня

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу. 

Учасники акції тримають у руках плакати та банери із зображенням Сенцова, а також із гаслами "Free Sentsov" і "Save Oleg Sentsov".

Як пояснюють організатори – це міжнародна акція, заходи в рамках якої відбуваються в різних країнах світу, зокрема – в Литві, Грузії та США. Її суть полягає у тому, що люди влаштовують автопробіги та йдуть ходою до посольств країн "нормандської четвірки", де закликають сприяти звільненню Сенцова та інших українських політв'язнів.

Серед учасників столичної акції є й представники "Автомайдану", які планують влаштувати автопробіг до посольств Франції та Німеччини.

Водночас на Майдані триває імпровізований мітинг лідерів Меджлісу кримськотатарського народу. Зокрема народний депутат, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров закликав зробити все, щоб звільнити з російських в'язниць усіх громадян України.

 "Ми повинні змусити Росію повернутися в межі міжнародного права, щоб вона звільнила всіх наших співгромадян і пішла геть із нашої території – з Криму та Донбасу. Ми маємо об'єднатися самі та об'єднати довкола цієї мети всіх наших міжнародних партнерів", – наголосив Чубаров.

Як відомо, російські спецслужби затримали Сенцова в анексованому Криму в травні 2014 року. 25 серпня 2015 року Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав його винним в організації терористичного угруповання і засудив до 20 років колонії суворого режиму.

Нагадаємо, що 14 травня 2018 року Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів у Росії.

Читайте також: Українського омбудсмена та журналістів не пустили до Сенцова

Звільнення Сенцова вимагають громадські діячі Чехії, російські письменники та науковці, ПАРЄ, PEN International, режисери Франції, посольство США в Україні, Євросоюз, ОБСЄ, Amnesty International, Міністерства закордонних справ Канади, Великої Британії, Литви, Сейм Польщі, посли "Великої сімки" та інші.

Загалом у Росії і анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, зокрема журналіста Укрінформу Романа Сущенка, незаконно засудженого до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter