Голова обласної ради Григорій Недопад оглянув нововстановлену систему генерації сонячної енергії в обласному фтизіопульмонологічному медичному центрі.

Читайте також: Утеплені яскраві фасади та встановлення ІТП: у Луцьку триває термомодернізація садочків

Про це інформують на сторінці обласної ради у фейсбуці.

До запуску в тубдиспансері сонячної станції залишилися лічені дні. Під час зустрічі з головою обласної ради керівник закладу Іван Низкогуз розповів, що на придбання комплексу, який генеруватиме сонячну енергію в струм, медичний центр спрямував понад 900 тисяч власних зароблених коштів. Альтернативне устаткування вироблятиме третину обсягу споживання електроенергії.

«Ми встановили 120 сонячних панелей і практично завершуємо пуско-налагоджувальні роботи. При чинних тарифах завдяки цим технологіям щороку будемо економити до 250 тисяч гривень. Окрім того, зовсім не доведеться витрачатися на поточне обслуговування станції. Окупність проєкту – до 5 років, а якщо тарифи зростуть, то й менше», – зазначив директор медцентру.

Керівник компанії, до-речі волинської, яка встановлювала сонячну станцію, Роман Михальчук запевнив, що захмарене небо не означає відсутність ультрафіолету, устаткування високопродуктивне, а термін його експлуатації не менше 30 років. «В систему альтернативної генерації ми включили зовнішнє та внутрішнє освітлення, а також резервний генератор, який вмикається у разі аварійного припинення живлення», – розповів він подробиці.

Іван Низкогуз додав, що у найближчих планах встановлення і сонячного колектору для підігріву води. «Вартість проєкту – 750 тисяч гривень. Ця інвестиція окупиться ще швидше, бо лише за пів року нам вдасться ощадити 200 тисяч».

Коментуючи побачене Григорій Недопад зазначив, що усіляко вітає і застосування новітніх технологій, і саму ініціативу. «Комунальний заклад, навіть якщо це медустанова, не повинен бути баластом для обласного бюджету. Обласна рада на початку реформування фтизіатричної служби спрямувала 6,5 мільйонів гривень на проведення базових робіт, які б дозволили диспансеру укласти контракти з Національною службою здоров’я. Тепер установа не просто заробляє, а й раціонально розпоряджається заробленим, тобто вкладає у розвиток. А це – і значно вища якість медичної допомоги, і комфорт для пацієнтів та персоналу. Тепер – це ще й можливість заощадити кошти на енергоносіях, економити самі ресурси і, навіть, покращити екологію. Сонячна генерація, яку диспансер використовуватиме для освітлення та підігріву води, дозволить більш як на 100 тонн щороку зменшити викиди парникових газів», – підсумував Григорій Недопад. Він також зазначив, що рекомендуватиме керівникам решти комунальних закладів вивчити і перейняти цей досвід.

Упродовж 2 років в модернізацію обласного фтизіопульмонологічного медичного центру уже вкладено понад 20 мільйонів гривень. Закуплено сучасне дороговартісне медобладнання, практично наново збудовано приймальне відділення, замінено вікна, мережі та комунікації, відремонтовано частину палат, зроблено капітальний благоустрій території з облаштуванням місць відпочинку для пацієнтів. Наразі триває реконструкція харчоблоку та решти відділень. У планах на наступний рік – термореновація будівлі диспансеру.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook