У Волинському академічному облмуздрамтеатрі відбулось свято добра, чуйності, милосердя. Звітний фестиваль громадської організації "Зірка надії" зібрав особливих діток з Луцька та Волинської області.

Читайте також: 150 юних волинян поповнили обласну спортшколу

Про це повідомляє прес-служба Фонду Ігоря Палиці "Тільки разом".

Виставка дитячих глиняних робіт, виступ оркестру шумових інструментів, гра на бандурі від вихованки "Зірки надії" Анни Харчук, вірші, ігри, цікаві майстер-класи за участі майстрів гончарної справи, подарунки – для малечі організатори підготували чимало цікавого.

Упродовж трьох років представники ГО "Центр реабілітації інвалідів дитинства, сиріт "Зірка надії" організовують практики з арт-терапії, на яких діти з особливими потребами навчаються ліплення з глини. Такі творчі заняття відбуваються в рамках проекту Фонду Ігоря Палиці "Тільки разом" "У творчості ми разом". Фонд забезпечує дітей матеріалами, оплачує роботу спеціалістів та транспортні витрати при проведенні майстер-класів у населених пунктах області, організовує виставки для реабілітаційного центру. Крім цього Фонд придбав спеціальну піч для випалювання кераміки. Її особливість в тому, що вона економно споживає енергію і дає можливість випалювати вироби невеличкими партіями.

Керівник ГО "Зірка надії" Олександр Жаловага каже: на постійній основі арт-терапію проходять 200 дітей. Всього ж проект охопив близько 600 дітей з інвалідністю.

"Це народний проект, він дав можливість багатьом дітям розкрити таланти. Нелегко було. Проте з цією категорією дітей потрібно працювати. До нас постійно приєднуються нові діти з різними діагнозами. Три-чотири рази в тиждень ми їздимо у міста та села Волині. У 2018 році працювали з особливими дітками в Ковелі, Володимирі-Волинському, Нововолинську, Рожищі, Липлянах. Заняття з лікувальної арт-терапії проводились і в Буковелі. Участь у них беруть особливі діти, які завдяки Фонду отримали можливість відпочити у Карпатах, – роповідає Олександр Жаловага. – Ми створили групу адаптації. Декілька наших вихованців зараз здобувають освіту в профільних училищах. Проект показав, що ми на вірному шляху. Дякую Фонду за підтримку, адже завдяки цьому ми можемо охопити більше дітей зі всієї області".

Читайте також: Спортсмен з Волині встановив новий рекорд України

Протягом чотирьох років азам гончарного мистецтва діток навчає Марія Гонта. Майстриня каже: такі заняття розвивають творчу уяву дітей, заспокоюють та мотивують. Зазвичай дітлахи з задоволенням беруть у них участь.

Одна з учасників арт-терапії – п’ятирічна Анютка. Її бабуся Наталія Ковальчук зазначає, що для внучки дуже важливим є розвиток дрібної моторики. Заняття дівчинка відвідує з задоволенням. Помітний і результат.

"Ігор Палиця допомагає нам від народження. Анюта народилася хворою. Першу допомогу ми отримали коли вона була в реанімації. Восени завдяки Фонду ми відпочили в Буковелі, – розповідає пані Наталія. – З літа Аня відвідує заняття з ліпки глиною. Вона в нас дуже непосидюча, але всі завдання виконує з великим задоволенням. Є й помітні зміни. Раніше вона не могла пензлика тримати, тепер впевнено малює. Дякуємо Ігорю Палиці за те, що не лишається осторонь. Адже нашим діткам потрібна увага та любов".

 

 

 

 

 

 

 

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter