У Волинській обласній клінічній лікарні майже повністю закінчились запаси із киснем: важких хворих уже перевезли до інших медзакладів. 

Читайте також: У громаді на Волині посилюють карантин: школи переходять на дистанційне навчання

Про це йдеться у сюжеті ТРК "Аверс".

Тим часом окремі ЗМІ повідомили, що один із пацієнтів транспортування з інфекційної лікарні в лікарню у Боголюби – не переніс. До нашої редакції звернулися родичі вищезгаданого пацієнта, які підтвердили такий факт. 

"Аби забезпечувати киснем пацієнтів із COVID-19 у Волинській обласні інфекційній лікарні – є два кисневих резервуари. Та ось їх запаси у медзакладі почали закінчуватись. Розпочалось це ще з понеділка, 29 березня. Усе тому – що постачальник, а саме Львівський хімічний завод, із яким медзаклад уклав договір про постачання кисню – не поповнив балони вчасно", – розповіла головний лікар закладу Галина Морочковська.

З 28 числа "Львівкисень" не забезпечив нас киснем і через це ось ця ємкість не була заповнена через те що в них виникли поломки. Ми з ними зв’язувались просили щоб забезпечили – вони обіцяли при можливості".

Та цього – не сталось. Так як кисень закінчувався у медзакладі прийняли рішення – найважчих хворих перевезти до інших шпиталів області, де проблеми із постачанням кисню – немає. Так усього до ковідного госпіталю Волинської обласної клінічної лікарні, що у Боголюбах перевезли  9 хворих, і ще одного – доставили в тимчасовий госпіталь, що у одному із корпусів пологового будинку.

Читайте також: Коронавірус на Волині: за добу дев'ять смертей та понад 500 нових хворих (статистика)

"В понеділок ми перевели в Боголюбський шпиталь 6-ро пацієнтів і в міський шпиталь одного. Двох пацієнтів які були найважчі, ми все-таки ще залишили бо тримали на тому кисні який в нас є і сподівались що отримаємо своєчасно кисень тому що нам обіцяли що балони будуть доставлені і воно не було виконане ці балони не були доставлені

Тож і цих найважчих пацієнтів – довелось перевозити. І якщо одного із хворих, якого доставляли першим переправили успішно, то щодо іншого – ситуація не така втішна", – зазначила директор Волинської обласної інфекційної лікарні Любов Серба.

"Транспортували його до шпиталю в Боголюбах. На жаль, там виникло ускладнення. Я не можу повідомити деталей, бо не володію всією інформацією, – каже Любов Серба. – Хворий насправді був дуже важкий. Були залучені всі фахівці, щоб продумати деталі, як можемо транспортувати такого важкого хворого. Ми мали мало надії, але до останнього вірили, що його врятуємо".

Про те що один із пацієнтів помер після транспортування повідомив і його родич.

"Його до лікарні не довезли. Закінчився кисень дорогою. І вже під самою лікарнею моєму родичу стало погано, чи то зупинка серця була, чи що, його реанімували. Його назад повернули до реанімації уже там, в Боголюбах. І він після тієї реанімації впав у кому. В комі пробув до 10-ї ранку і помер", – розповів двоюрідний брат дружини померлого Віталій.

Читайте також: Ситуація складна: Волинь опинилася за крок до "червоної" зони

На якому етапі транспортування стан чоловіка погіршився – невідомо. Зокрема, у коронавірусному госпіталі, що у Боголюбах цей інцидент коментувати – відмовились.

У Волинській ж облдержадміністрації Запевняють – ситуація під контролем, й факт смертельного випадку – заперечують.

"Нема в нас проблем. На сьогодні всі хворі, які потребують стаціонарного кисню, його мають. Ми здатні наразі забезпечити всім кисень. А те, що хтось помер під час перевезення, – неправда, такого не було. Усіх хворих, які потребували стаціонарного кисню, ще у вівторок розвезли по інших лікарнях. Форс-мажор стався не тому, що ми недопрацювали, а через поломку на Львівському хімічному заводі", – зазначає заступник голови Волинської ОДА Ігор Чуліпа.


Нині усі сили  кинуті на те аби налагодити постачання кисню усілякими методами. Мовляв, не лише чекають допоки на Львівському хімзаводі налагодять ситуацію, а вже домовляються із іншими постачальниками.

Читайте також: У 13 громадах на Волині посилили карантин

Тим часом у Волинській обласній інфекційній лікарні лікується 135 пацієнтів, з них 51 людина – на кисневих концентраторах. Подача кисню здійснюється через них. Усього на Волині є 606 ліжок із централізованою подачею кисню та 844 із кисневими концентраторами, зокрема концентраторів на два виходи – 457.

Нагадаємо, завдяки домовленості міста з АТ "Львівський хімічний завод" (постачання йде через ТОВ "Львівкисень") сьогодні доставлено 3800 літрів кисню в тимчасовий інфекційний стаціонар та 2200 літрів кисню в Волинську обласну інфекційну лікарню.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook