У понеділок, 29 червня, помер краєзнавець Вальдемар П’ясецький.

Читайте також: Помер відомий волинський краєзнавець (фото)

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив його товариш Віктор Чухрай.

"Прощання з червнем обернулось прощанням з моїм Учителем і Товаришем Вальдемаром Пясецьким, який сьогодні відійшов у кращі світи... Луцьк втратив сьогодні дуже важну людину... А я – половину життя...Бо ця звістка прийшла до мене на терасі Першої художньої школи , що на Пушкіна 2. Де я вчився з 1967 року. Не думаю, що це випадково...Якісь декілька знімків, які ми з Едурдовичем разом обійшли і зберегли за останні роки всю ключеву забудовк нашого Луцька.. Ет, як мені тепер жити без таких людей", – йдеться у дописі.

Читайте також: Відійшов у вічність знаний волинянин (фото)

Зауважимо, що понад пів століття Вальдемар П’ясецький досліджував невідомі сторінки минулого і сучасного Волині. У його доробку – сотні публікацій.

Як додав волинський журналіст Володимир Данилюк, доля звела його з цією непересічною особистістю понад 40 років тому. Навчаючись у Луцькій художній школі в класі митця Олександра Коленка, як і всі інші учні відвідував заняття з мистецтвознавства. Їх проводив саме Володимир Едуардович, як представлявся в радянські часи. Згодом Аби він вирішив відновити свою національну ідентичність, тож став відомим, насамперед, у полонійному середовищі як Вальдемар Едвардович.

Утім, всі ці новації не змінили його суті: добродій Пясецький до останнього подиху був невтомним дослідником історичного минулого нинішнього обласного центру Волині, видавши і особисто, і в співавторстві з іншими краєзнавцями ціле суцвіття цікавих та пізнавальних книг.

Мало того: саме Володимир Пясецький першим повідомив, що "Волинська газета" насправді вперше побачила світ не в 2005 р. як правонаступниця "Досвітньої зорі", а ще в 20-их роках 18 ст.!

Ідея відродити друковане слово представників усіх народів, які до початку Другої світової населяли наш край, спонукала до ще одного етапу співпраці з добродієм Пясецьким: він подавав до українсько-польського додатку "GazetaWolynska" низку цікавих матеріалів…

3 роки тому уже  Вальдемар Пясецький вирішив переїхати на постійне проживання в Республіку Польща, до однієї з доньок. Отримана раніше "Карта поляка", звичайно, спростила всі бюрократичні процедури.

Щоправда, і за таких обставин пошуковець вирішив здивувати волинян приємною несподіванку: як пoвідoмила від його імені журналістка Людмила Приймачук, "на пам'ять прo себе патріарх вoлинськoгo краєзнавства хoче видати чергoву книгу істoричних oпoвідань прo наше містo "Луцьк. Середмістя".

Кoштів на реалізацію проекту Вальдемарові Пясецькому не вистачало, тому він вирішив… продати частину власної бібліотеки!

Ще один пошуковець, дослідник та фотомитець – Віктор Чухрай – у соцмережах першим повідомив і про трагічну звістку: 29 червня Вальдемар Пясецький помер у сусідній Польщі:

"Прощання з червнем обернулось прощанням з моїм Учителем і Товаришем Вальдемаром Пясецьким, який сьогодні відійшов у кращі світи… Луцьк втратив дуже важну людину... А я – половину життя...".

Вальдмер Пясецький відійшов у Вічність на 87-ому році життя. Одним із його найулюбленіших висловів була фраза "Я повинен сказати!". Що ж, він устиг за життя сказати багато корисного, повчального, дружнього та актуального. А тепер мовчки спостерігатиме за словами інших…

Інформаційний ресурс "Під Прицілом" висловлює щирі співчуття родині та близьким померлого.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook