У Луцьку стартував міжнародний інвестиційний бізнес-форум "Волинь-Інвест", на який з'їхалися представники бізнесу, стартапери та потенційні інвестори не лише з України, а й з-за кордону.

Читайте також: "На луцькому сміттєзвалищі влаштували підпільний бізнес", – Олена Твердохліб

Про це йшлося під час Міжнародного інвестиційного бізнес-форуму "Волинь-Інвест 2018" 21 вересня, пише Інформаційне агенство Волинські Новини.

Учасників заходу вітали представники обласної та міської влади. Голова Волинської ОДА Олександр Савченко нагадав, що форум відбувається на території княжої Волині, де у 1429 році відбувся знаменитий з’їзд монархів, тобто, це було прообразом майбутніх ЄС та НАТО.

Голова ОДА розповів про низку успішних підприємств, заснованих на Волині та відомих закордоном, серед яких "Модерн-Експо", "Торчин" тощо. Олександр Савченко запевнив, що обласна влада бореться за покращення умов ведення бізнесу та намагається усунути будь-яке перешкоджання бізнесу чи конфлікти. Також він поінформував, що нещодавно підписали меморандум щодо введення в Україну 100 мільйонів євро міжнародним консорціумом "Кроноспан". Високопосадовець відзначив, що відомі агровиробники області працюють з залученням іноземних кредитів і це правильно, а у сфері будівництва Луцьк є перлиною, що конкурує зі Львовом.

Читайте також: "Це початок кінця Порошенка": Шевченко виступив у ВРУ щодо замовних обшуків в Буковелі

Виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт зазначив, що сьогодні порушують тему розвитку міста та Волині, тому що кожна громада має перспективу лише тоді, коли думає про майбутнє. Важливо, щоб Волинь розвивалася у правильному напрямку, що дозволяє розвивати її потенціал і впевнено дивитися у завтрашній день. Він відзначив, що Волинь є посередником між Європою та іншими областями України.

У Луцьку нині працюють у напрямку розвитку інфраструктури, модернізації тепломереж, термомодернізації будинків. Так, у найближчі три роки на ці потреби вкладуть понад 30 мільйонів євро. Це говорить про те, що фінансові установи, що працюють в Україні, вкладають кошти у місто. Він закликав учасників форуму спільно працювати на майбутнє Луцька та України та досягати результату.

Перший заступник голови облради Олександр Пирожик зауважив, що "сто лісів, сто озер та сто доріг" − це фундамент інвестиційної привабливості Волині. Так, не кожен край може похвалитися тим, що має 33 озера, як його рідна Турійщина, а 24 озера разом з перлиною – Світязем має маленький Шацький район.

Також Волинь традиційно є найбільш залісненим регіоном країни, втім, в області досі мало працюють у сфері переробки деревини, тож для цього потрібні інвестиції. Волинь експортує дари лісів, а мала б експортувати готову оброблену продукцію, отримуючи тверду валюту. Переробка означає нові робочі місця, виправлення ситуації, коли багато волинян виїздять на заробітки, працюючи на економіку сусідньої Польщі.

Читайте також: Гройсман відмінив свій візит на бізнес-форум у Луцьку

Голова державної регуляторної служби Ксенія Ляпіна розповіла, що під час опитувань підприємців та іноземних інвесторів всі нарікають на поганий та неефективний стан захисту прав власності в країні. Це сигнал для влади, щоб працювати в сфері захисту прав власності, від судів до місцевих рад. Зараз триває реформа системи нагляду і контролю, хочуть, щоб бути законослухняним та легальним було вигідніше, ніж працювати у тіні. Зараз, на жаль, це не так.



Ксенія Ляпіна повідомила, що вчора був опублікований рейтинг відкритості держав, у якому Україна посіла 17-те місце за темпами відкриття інформації, що належить державі. Наразі відкриті понад сотня реєстрів. Вона закликала Луцьку міськраду розпочати процес покращення рейтингу відкритості, опублікувавши на веб-сайті усі чинні регуляції відносно бізнесу. Наразі такий процес розпочали у Вінниці.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter