24 грудня 2017 року відбулися вибори у 51 об’єднаній територіальній громаді, з яких 5 є міськими громадами, 30 – сільськими, 16 – селищними. У 17 областях України вибори відбулися хоча б в одній територіальній громаді, при цьому найбільша кількість ОТГ обирала органи місцевого самоврядування. На яких стало відомо про всі переваги та недоліки виборчого процесу.

Читайте також: Лучани збирають підписи з вимогою підтримати виборчу реформу

Сьогодні в конференц-залі готелю "Україна" відбувся круглий стіл, де обговорили проблемні питання організації, підготовки та проведення перших виборів регіональних громад. Керівник регіонального центру Венеціанської комісії Ради Європи "За демократію через право" Сергій Ткаченко зосередив увагу присутніх на основних викликах, з якими довелося стикнутися під час проведення останніх виборів.

"Весь минулий рік ми були в процесі виборів об’єднаних територіальних громад. Це було нововведення, де ми побачили певні успіхи та прогалини. Аналогічні круглі столи вже відбулися в Чернігові та Черкасах. Я думаю, що такі дискусії потрібно проводити і робити наші вибори кращими. Якщо говорити про виборчий кодекс, то тут вже зареєстровано сотні поправок і робота над ним продовжується. На днях я зустрічався з представниками ОБСЄ, які проводять моніторинг виборів в Україні і в них є низка серйозних рекомендацій", - наголосив народний депутат України Олександр Черненко.

У ході дискусії продемонстрували та обговорили презентацію, яка стосувалася конкретних блоків місцевих виборів. Актуальним питання залишається "кадровий голод" у виборчих комісіях, особливо дільничних. Постійна зміна членів ДВК доводила до того, що навіть на момент отримання виборчих списків не було остаточно сформовано дільничних виборчих комісій.

Виникають питання і до професійності членів ДВК, адже вони мають проходити спеціальні навчання та отримувати сертифікат. Альтернативою може бути запровадження постійних виборчих комісій на платній основі.

Проблема висування кандидатів, також не залишилась поза увагою учасників круглого столу. На сьогодні кількість бажаючих ставати кандидатом в депутати суттєво зменшилась. Також експерти заявили про неспроможність політичних партій сформувати якісний список кандидатів.

Ще одним питанням, на якому присутні зосередили увагу – це відкриття виборчих фондів кандидатами. Більшість кандидатів не хочуть це робити, бо не готові потім фінансово звітуватися, оскільки за відсутність фінансового звіту виборчої кампанії передбачена кримінальна відповідальність. Тому , ще однією пропозицією стала ідея невідворотності покарання за порушення виборчого законодавства, а не посилення санкцій.

Чи не найактуальнішою залишається проблема недофінансування проведення виборів державою, адже приклад останньої виборчої кампанії свідчить про те, що місцеві бюджети не готові фінансувати вибори.

Петро Сосницький

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter