В рамках VI Міжнародного фестивалю мистецтв "Anne de Kyiv Fest" у Луцьку презентували пам'ятник Анні Ярославні-княжні Київській, королеві Франції. Скульптуру Луцьку подарували кияни.

Читайте також: "Ми повинні спільно розбудовувати наш університет": Ігор Палиця зустрівся із викладачами ВНУ

Пам'ятник доньці Ярослава Мудрого встановили на проспекті Волі, 3. До офіційного відкриття скульптуру ховали від глядачів під прапорами України та Франції, повідомляє Суспільне Волинь.

На відкриття приїхав Повноважний Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен. З його слів українку у Франції досі люблять та шанують: "Анна є символічною постаттю у відносинах Франції та України. Мені важко уявити, як дівчина подолала Шлях королеви від Києва через усю Європу до Франції".

Пан’європейський проєкт "Шлях Королеви" передбачає встановлення пам’ятників Анні Київській у ключових містах Європи на її шляху до Франції. На Волині майбутня королева Франції була у Луцьку, Торчині, Володимирі-Волинському та Устилузі.

Фестиваль 12 вересня відбувається одночасно в трьох містах: Києві, Луцьку і Дніпрі. Подію приурочили одразу кільком датам: 1075-літтю від початку правління в Києві Княгині Ольги, Дню Луцька і Дню Дніпра.

Читайте також: "Тут є щось особливе": у Луцьку виступав геніальний Василь Зінкевич (фото, відео)

Довідково: перший пам’ятник Анні Київській в Україні встановили в листопаді 2016 року в Києві. Він стоїть на Львівській площі в центрі міста. Скульптура зображує українську княжну, дочку Ярослава Мудрого, королеву Франції Анну Київську у вигляді дитини (адже саме її дитячі роки минули в Києві, а у віці близько 18 років княжна вийшла заміж за Генріха I та переїхала до Франції). Анна стала прабабусею майже 30 європейських королів. Після смерті чоловіка і до повноліття сина була регенткою.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook