У місті Луцьк затвердили положення про роботу кликуна. Відповідне рішення прийняли сьогодні, 17 лютого, під час засідання виконавчого комітету.

Читайте також: У Луцьку можуть заборонити зупинки приміському транспорту

З метою відродження історичної традиції та популяризації Луцького кликуна та запровадження Дня кликуна у місті виникла потреба затвердити положення про його роботу.

Ідея відродження історичної традиції і популяризації кликуна полягає у тому, щоб:

– сприяти здійсненню історико-культурних розвідок в царині краєзнавства;

– увіковічнити давню та шановану професію доби Середньовіччя;

– відродити і зберегти культурну спадщину та історичні традиції нашого міста;

– створити унікальну туристичну родзинку Луцька;

– сприяти внутрішній і зовнішній промоції Луцька, підвищенню його туристичної привабливості.

Також даним рішенням затвердили, що ритуал сурмління та проголошення кликунами важливих для міста подій з В'їзної вежі Луцького замку розпочинається щороку з Дня кликуна (6 березня) і триватиме до завершення туристичного сезону.

Крім того, додатково ритуал може проводитися у святкові, знаменні та пам'ятні для міста дні; у зв’язку із проведенням важливих заходів та подій.

У період з 6 березня і до завершення туристичного сезону ритуал здійснюється:

– у будні дні один раз на добу о 12.00;

– у вихідні та святкові дні двічі на добу – о 12.00 і 18.00.

Під час обіднього ритуалу кликун тричі сурмить три перші акорди приспіву пісні С. Кривенького "Волинь моя". Під час вечірнього святкового ритуалу кликун вигукує слова "вартую", після чого знову ж таки тричі сурмить.

За потреби під час обіднього і вечірнього ритуалів кликун може оголошувати про певні події чи проведення загальноміських заходів. Також кликун залучається до проведення культурно-просвітницьких та святкових заходів у місті. Він може проголошувати особисту інформацію жителів міста (народження дитини, весілля тощо) за попередньою домовленістю.

Читайте також: У Луцьку спортсмен отримав новеньку квартиру (фото)

Відповідно до записів у луцьких замкових книгах 6 березня 1640 року була прийнята ухвала Луцького маґістрату про збір грошей міщан на утримання нічної сторожі (кликунів). Спираючись на цей історичний факт, з метою привернення уваги громадськості до професії і роботи кликуна, створення міської традиції туристично-привабливого заходу запроваджується і відзначається щороку 6 березня День кликуна.

У проекті рішення також прописали вимоги до особи, яка претендує виконувати функції кликуна. Зокрема, це має бути чоловік віком від 18 до 50 років з навичками гри на духових інструментах та сильним голосом, артистичністю. Крім того, він має володіти інформацією про професію та знання історії Луцька.

За виконану роботу кликун отримуватиме оплату.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook