Біоетанольний завод заробляє понад 900 тисяч щодня, але не може закупити обладнання, яке вирішить проблему смороду у Луцьку.

Читайте також: Завдяки Ігорю Палиці Гнідавському цукровому заводу заборонили зливати нечистоти на поля фільтрації

Як повідомив секретар міськради Григорій Пустовіт, завдяки використанню дронів вдалося виявити нові джерела смороду. Це – такі ж самі карти фільтрації, поля біля цукрового заводу. Зараз відбулася перевірка і їх засипають землею. Це повинно збити сморід, повідомляє ІА "Волинські новини".

"Завод каже: ми "білі та пухнасті", робимо все, щоб не було смороду, в той же час, за півкілометра-кілометр від того місця є карти, куди зливають барду, а про них не говорять, бо їх не виявили і завод нібито про них не знає", – відзначив Григорій Пустовіт.

Він зауважив, що після громадських слухань 2017 року місто виконало свої обов’язки, провівши каналізацію на Вересневе, тож фекальні стоки на поля фільтрації тоді припинилися, натомість, до прикладу, екологи палець об палець не вдарили: лише зараз через Кабмін їх змусили перевірити цукровий завод, а раніше, коли їх просила про перевірку міська влада, вони перевіряли місто, адже було політичне завдання знищити Луцьк.

Читайте також: Шкода для здоров'я та сморід: мешканці Нововолинська скаржаться на завод

Секретар міськради розповів, що тонна біоетанолу коштує 19 тисяч гривень, а завод "Біо Пек" виробляє по 50 тонн щодня, таким чином заробляючи по 950 тисяч. За таких прибутків, з його слів, можна придбати відповідне обладнання, яке дозволило б ліквідувати сморід.

Він відзначив, що лучани не повинні страждати від того, що завод буцімто не може закупити обладнання. Так, в тих регіонах, де обладнання встановлюють, виробництво біоетанолу не смердить, а там, де шукають причини, сморід існує. Це ненормальна ситуація і її терпіти не можна.

Григорій Пустовіт повідомив, що наразі жодних домовленостей з заводом міська рада не досягала, домовленість може бути лише одна: конкретні терміни встановлення обладнання, яке гарантуватиме, що не буде смороду у місті. Якщо ж обладнання не закупить завод, його виробництво призупинятимуть, адже лучани не повинні бути жертвами таких бізнесових структур.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook