Протягом трьох останніх тижнів в обласному центрі Волині зафіксовали близько 100 випадків захворювання на кір.

Читайте також: Вчені розповіли, які хвороби лікує секс

Як боротимуться з поширенням інфекції серед дитячого населення у Луцьку, та яка ситуація склалася із рівнем вакцинації у місті, розповіла головний лікар Луцької міської дитячої поліклініки Оксана Лєщинська, пише ІА Волинські Новини.

Протягом останнього року маємо нестабільну ситуацію із захворюваністю на кір. Основна причина – недостатній рівень проведення щеплень в певних вікових групах. На жаль, маємо категорію населення, яке не хоче брати відповідальності за здоров’я своїх дітей, наражаючи їх на небезпеку захворіти складною інфекційною хворобою. А загроза досить висока – зафіксовано близько 400 випадків захворювання на кір в Україні, два з яких, на жаль, призвели до смерті дітей. В одному із випадків захворіла восьмимісячна дитина, яка навіть не дожила до того віку, коли можна робити щеплення. Ці сумні факти свідчать про низький рівень колективної імунізації, – розповіла Оксана Лєщинська.

– Чому рівень щеплень недостатній?

Переважно тому, що привести дитину на щеплення повинні батьки, але багато хто з них не роблять цього. Жоден лікар не може змусити батьків до здійснення щеплення дитині, відповідальність за це лежить в першу чергу на батьках.

На жаль, є батьки, недостатньо свідомі в цьому питанні, які не зважають на попередження про небезпеку інфікування дитини і просто ігнорують вимоги захисту. Для формування колективної імунізації рівень щепленого дитячого населення має становити 95%, а в нас він становить близько 85% серед дітей шкільного віку. Теж досить високий показник, однак все одно недостатній. Близько 3000 батьків у Луцьку не дали згоди на щеплення для своїх дітей. Але чи повинні наражатися на небезпеку щеплені діти, якщо в клас чи в садочок приводять дітей без щеплень, котрі несуть значно вищий рівень загрози і можуть інфікувати інших?

Звісно, добросовісні батьки не повинні ризикувати здоров’ям власних дітей, яких вони захистили щепленням і хочуть бути впевненими у відсутності загрози з боку не щеплених однокласників. Тому нещодавно МОЗ прийняло рішення про можливість недопущення не щеплених дітей до навчального процесу у школах. Такі діти будуть змушені навчатися дистанційно. Таким чином діти будуть захищені від поширення інфекції, при цьому законне право на освіту теж не буде порушене.

– Чи захищає щеплення від кору?

– Так, оскільки формує колективний імунітет і підвищує опірність організму до інфекції. Стовідсоткової гарантії щеплення не може забезпечити, однак навіть у випадку інфікування хвороба переноситься значно легше і одужання наступає швидше. Ось чому щеплених дітей теж необхідно захистити від зайвих загроз інфікування хворобою, які зростають через відвідування освітніх закладів не щепленими дітьми.

– Кір більше загрожує дітям молодшого віку чи малюкам?

– Переважно – дітям шкільного віку та дошкільного, оскільки рівень щеплень серед малюків значно вищий, та й малюки мають низькій рівень перебування у великих колективах і, відповідно, – менший ризик підхопити інфекцію. Однак низький рівень щеплень серед дітей шкільного віку ставить під загрозу і здоров’я малюків – молодших братиків і сестричок.

– Скільки щеплень проти кору необхідно зробити, щоб захиститися від інфекції?

– Повинна бути здійснена вакцинація в 1 рік і ревакцинація в 6 років. Одне щеплення не забезпечує достатнього захисту.

– Чи спонукала батьків заборона на відвідування навчального процесу до здійснення щеплень?

– Так, перед вихідними в поліклініці був просто аншлаг. Люди, боячись, що їх школярів не допустять до навчання, масово почали приводити своїх дітей на щеплення, у результаті навіть утворилася черга. Прикро, що тільки такі важелі впливу діють на наших людей.

Раніше траплялися випадки, коли навіть дорослим дітям терміново проводили щеплення, бо їх не допускали до виїзду в США та в низку інших країн, де до цього питання ставляться дуже скрупульозно. А коли дитина захворіє, батьки ж не ведуть її до тих, хто радили їм не робити щеплень. Вони ведуть дитину до наших лікарів!

Читайте також: Виявлено смертельну небезпеку ліків проти нежитю

Медичні працівники найбільше вболівають за процес щеплень, наголошують на їх необхідності. І якщо раніше ми найбільше проблем мали з відмовами від щеплень, то зараз додалась ще одна проблема – батьки просто не реагують на наші запрошення на щеплення. Вони не йдуть писати відмову, беручи відповідальність на себе, і в той же час не йдуть робити щеплень.

Чому? Можливо, через власну безвідповідальність чи халатне ставлення до цього питання. Як медики, раніше ми були позбавлені жодного впливу на цей процес. Тому в нас відбулася серйозна нарада з освітянами у Волинській ОДА щодо цього питання. Було прийняте спільне рішення щодо прийняття таких непопулярних кроків, як заборона на відвідування навчальних закладів. Такі заходи, втім, зможуть розірвати цей ланцюг безвідповідальності.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter