16-го вересня представники підприємства "Нововолинськводоканал" на зустрічі з депутатами міськради та на пресконференції для журналістів розповіли про прогнозовані тарифи на воду в 2020 році та причини їх зростання. Повідомляє БУГ.

Читайте також: Українцям перерахували тарифи на газ: скільки заплатимо

Нагадаємо, на сайті Нововолинськводоканалу є повідомлення про наміри коригування тарифів у наступному році і згідно з розрахунками прогнозовані тарифи на водопостачання та централізоване водовідведення зростуть на 96 % або 18,77 грн., вартість метра кубічного води та стоків разом – 38,28 грн. Ця інформація була розміщена більше двох тижнів тому, однак виявилося, що навіть депутати не чули про ймовірне зростання тарифів майже вдвічі до публікації новини в інтернет-виданні "БУГ".

Після розміщення повідомлення БУГом та іншими місцевими ЗМІ, в міській раді організували пресконференцію, на якій журналісти мали змогу детально ознайомитися з процесом реконструкції водопровідної системи та почути причини планового зростання тарифів.

Разом з тим депутати міськради Валерій МнихВасиль ГураРуслан СоловйовВолодимир ШаповалПавло Дружук та Олег Приступчук і депутат облради Борис Бабійчук вирішили прийти на зустріч в водоканал та отримати пояснення.

Як розповіла головний економіст підприємтсва Лілія Поцілуй – це лише наміри про ймовірне підвищення, які ще будуть переглядатися, проходити відповідну процедуру, а в кінцевому результаті затверджуватися виконавчим комітетом.

Чому ж змушені закладати прогнозоване зростання на 96%?

За проєктом з комплексної модернізації систем водопостачання та водовідведення Нововолинськ отримує кредит Світового банку в 6 мільйонів доларів. Уже замінені каналізаційні насосні станції та триває заміна труб водогону, протяжністю 24 кілометри. Передбачається в подальшому будівництво станції знезалізнення за проєктом.

Про кредитні кошти та їх повернення говорили з депутатами Нововолинської міської ради.

Начальник водоканалу Володимир Озімчук розповів, що мали надаватися “кредитні канікули”, а зі зміною влади, змінилия і домовленості. Після реконструкції нововолинці матимуть нову воду, яку можна буде пити навіть дітям. Та потрібно віддавати кредит.

"Ви всі читали договір (до депутатів – ред). У квітні дали гроші, а в червні вже повідомили, щоб віддавали 1 мільйон 700 тисяч відсотків. Ми написали звернення в Мінстерство фінансів, віцепрем’єр-міністру з проханням відстрочити час. Але поки змушені на рік закласти суму повернення в тарифах. Освоїли уже 65 мільйонів гривень, з яких держава має повернути майже 6 мільйонів ПДВ, але не вертає, однак вимагає", – розповів Озімчук.

Депутати зауважили, що на сесіях повідомляли про незначне зростання тарифів. Озімчук зазначив, що можливо так і буде. Питання про повернення кредитних коштів ще вирішують.

"Враховуючи курс долара, необхідно буде виплатити разом з відсотками 22 мільйона 800 тисяч гривень Ці кошти потрібно десь передбачити. Можливо до того часу, коли будуть переглядатися тарифи, щось зміниться. Поки інших коштів ми не маємо", – розповіла головна економістка підприємтва.

Окрім того Володимир Озімчук розповів на пресконференції про процес модернізації системи водопостачання та водовідведення, про заміну водогону а також пояснив журналісту БУГу, який процес перерахунку за неякісну подачу води, – про що читайте згодом.

Начальник відділу будівництва, комунального господарства та газифікації Богдан Миронюк подякував усім мешканцям міста, які з розумінням ставляться до процесу заміни водогону. Зазначив, що зміни потребують фінансового вкладу, але в результаті ми матимемо якісну воду.

"Підприємство було змушено оприлюднити повідомлення про наміри, але тарифи ще будуть переглядатися. Давайте заздалегідь не панікувати, є багато факторів, які зможуть повпливати на зміну тарифів", – зауважив Миронюк.

До вашої уваги детальне поянення щодо прогнозованого зростання тарифів на воду для споживачів Нововолинська в 2020 році.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook