Очільник МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що, за інформацією дослідницького центру в Швейцарії, при отруєнні Сергія і Юлії Скрипалів було використано речовину BZ, яка була на озброєнні США і Великої Британії.

Читайте також: Отруєння Скрипалів: речовину "Новичок" виготовили у Саратовській області

Про це він заявив на засіданні Ради з зовнішньої та оборонної політики, передає агенція "РИА Новости".

"Нам стало відомо за інформацією зі швейцарського центру радіологічного та хімікорадіологічного аналізу в місті Шпіц, інформація була отримана на умовах конфіденційності. Фахівці цього центру 27 березня завершили дослідження зразків, які були спрямовані їм з ОЗХЗ, зразків, які були по лінії ОЗХЗ відібрані на місці події в Солсбері", – пояснює Лавров.

Глава МЗС РФ переконує, що в лабораторії в Шпіці працюють "професійні вчені, які дорожать своєю репутацією".

Лавров також зацитував висновок лабораторії, направлений до ОЗХЗ:

"За підсумками проведеної експертизи в пробах виявлені сліди токсичного хімікату BZ і його прекурсори, які належать до хімічної зброї другої категорії відповідно до Конвенції щодо заборони хімічної зброї. BZ є нервово-паралітичною речовиною, що тимчасово виводить людину з ладу. Психотоксичний ефект досягається через тридцять-шістдесят хвилин після застосування і триває до чотирьох діб".

"Дана рецептура перебувала на озброєнні армії США, Великої Британії та інших країн НАТО. В СРСР і Росії розробок подібних хімічних з'єднань не здійснювалося", – додав міністр.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter