Транзит російського газу через Україну може бути на стандартних європейських умовах, а не умовах РФ, у протилежному випадку "Нафтогаз" матиме реальну можливість через новий арбітраж, який вже розпочався, отримати приблизно 10 млрд дол. як компенсацію за відсутність транзиту після 2019 року. А поточний транзитний контракт між "Нафтогазом" та "Газпромом" не може бути продовжений.

Читайте також: Назвали вражаючу суму, яку втратила Україна через газову залежність від Росії

Про це повідомив виконавчий директор групи "Нафтогаз" Юрій Вітренко на своїй сторінці у Facebook.

“Баланс у відносинах між "Нафтогазом" та "Газпромом” вже був відновлений рішеннями міжнародного арбітражу", – зазначив він.

З його слів, ці рішення зараз підлягають невідкладному виконанню, про що вказує і рішення апеляційного суду в Швеції, де зазначено, що оскарження рішень арбітражу не звільняє від необхідності іх виконувати, не призупиняє і не відкладає виконання цих рішень.

"Нафтогаз" також не збирається відмовлятися від виграшу 4,6 млрд дол. за транзитною справою, не кажучи вже про виграш біля 2 млрд дол. від перегляду ціни на газ та про скасування арбітражем зобов’язань "Нафтогазу" перед "Газпромом" на суму біля 80 млрд дол. за положенням “бери-або-плати” контракту на поставку газу. Поточний транзитний контракт між "Нафтогазом" та "Газпромом" не відповідає вимогам українського та європейського законодавства, тому він не може бути "продовжений", – йдеться у дописі.

Читайте також: З березня українці розпочнуть отримувати субсидії готівкою

Він зауважив, що "якщо підсумувати, транзит через Україну може бути на стандартних європейських умовах, а не умовах РФ".

"Якщо ж РФ продовжуватиме забезпечувати "Газпрому" ексклюзивні можливості для транзиту газу з території РФ до Європи через Україну, і при цьому "Газпром" не буде погоджуватися на стандартні європейські умови, у "Нафтогазу" є реальна можливість через новий арбітраж, який вже розпочався, отримати приблизно 10 млрд дол. у якості компенсації за відсутність транзиту після 2019 року", – додав він.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook