Нововолинці не з’являються за викликами у місцевий військкомат та ухиляються від отримання повістки. За весняний призов на службу до Збройних Сил України замість планових 35 призовників відправили 14. Триває осінній призов, згідно якого 47 юнаків Нововолинська підлягають проходженню військової служби.

Читайте також: В Україні розпочався призов до армії

Про це повідомляє БУГ.

Головний військовий комісар Нововолинська Олександр Плужнік 17-го жовтня прозвітував на засіданні виконавчого комітету Нововолинської міської ради про весняний призов та поінформував про те, як триває осінній.

Призову до війська підлягають чоловіки від 20 до 27 років, котрі за станом здоров’я, освіти, морально-діловими якостями, фізичним розвитком придатні до проходження військової служби і не мають підстав для надання відстрочки чи звільнення від військової служби.

На призовну комісію також викликаються юнаки від 18 до 20 років, оскільки призивний вік згідно із Законом України "Про військовий обов’язок і військову службу" становить з 18 до 27 років. Їх викликають для уточнення облікових даних та надання відстрочки відповідно до вимог статті 17 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" або для звільнення згідно зі ст. 18 того ж Закону.

На строкову службу під час весняного призову в Нововолинську мали забрати 35 чоловік, однак призвали лише 14.

Разом з тим, 894 військовозобов’язаних отримали повістки з вимогою з’явитися до військкомату для уточнення облікових даних, та з них прийшло 263 чоловіки.

"631 людина не з’явилася на призовну комісію. Під час призовної кампанії ми проводимо розшук осіб, робимо рейди по підприємствам, закладах харчування. Більшість призовників бояться строкової служби. Думають, що заберуть на війну. Та на строкову військову службу та службу офіцерського складу в зону АТО не залучають", – зазначив військовий комісар. 

Читайте також: Для пошуку призовників у Луцьку виділили 20 тисяч

Під час осіннього призову по плану на строкову службу має піти 47 нововолинців. На даний момент визнані придатними 12 чоловік. Перші 8 хлопців 10-го жовтня уже провели в армію.

В загальному було вручено 828 повісток з вимогою з’явитися на призовну комісію. З них 719 – для осіб, яким більше 20-ти років та які згідно з законодавством підлягають строковій службі.

Плужнік наголосив на тому, що змушені самостійно розшукувати призовників, які не з’являються за викликом.

"Поліція не розшукує. По домашнім адресам вручити повістки неможливо: стоять домофони, родичі не кажуть де знаходиться людина. Ну або зазвичай говорять, що на заробітках. Частково так і є, частково ні. Та навіть якщо повістку вручили, за нез’явлення до військкомату штраф – 119 гривень. Цю суму готові хоч в тиждень платити", – зазначає головний війковий комісар.

Головуючий на засіданні виконкому заступник міського голови Андрій Сторонський поцікавився, скільки осіб притягнуто до відповідальності та зауважив, що потрібно покращувати ситуацію із призовом у Нововолинську.

Військовий комісар зазначив, що за бойовою повісткою прибули всі. Тих, хто не з’явився за іншими видами повісток, на даний момент їх 33 чоловіки, буде притягнуто до адміністративної відповідальності.

"Якщо ми не будемо захищати державу, то і вона нас не буде. В армії вчать цьому. Потрібно виконувати обов’язок. Ну давайте почнемо з дітей членів виконкому. Серед проблем ще – відсутність фінансування для проведення розшуку призовників. Керівники ОСББ також не ведуть реєстру військовозобов’язаних. Хоч вони по закону не зобов’язані. Та за відмітками приходять про перепрописці, могли б і мати відповідні списки", – говорить Плужнік.

"47 чоловік не можемо призвати – це сміх, – резюмував Сторонський, – Я не задоволений станом речей. Коли був один військовий комісар і два працівники, військкомат працював краще, а зараз 23 чоловіки не справляються. Весняний призов у Нововолинську провалили. Винен не лише військкомат. Потрібно поширювати інформацію про призовників та активніше шукати їх, вручати повістки. Давайте робити висновки та виконувати план по осінньому призову". 

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter