Археологи будуть працювати в підземеллях кафедрального костелу Святих Апостолів Петра і Павла – шукатимуть третій підземний поверх.

Про це розповів заступник директора державного історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» археолог Віктор Баюк, повідомляє ІА Волинські Новини.

Читайте також: У Луцьку планують відкрити ще одне підземелля

Нагадаємо, у Луцьку тривають археологічні дослідження нововиявлених підземель вежі Чарторийських. Днями їх з’єднали з підземеллям колегіуму єзуїтів. Більше мільйона гривень на ці роботи виділили з бюджету Луцької міської ради.

В іншому кінці підземель колегіуму є ще ціле недосліджене крило, де теж розташований хід, який, не виключено, може вести й до замку, адже у підвалах В’їзної вежі теж є натяк на вхід до підземного коридору. Є галереї, які повертають назовні колишнього оборонного муру, є ті, які спрямовані у внутрішню частину Окольного замку.

Крім того, скоро археологи розпочнуть роботи в інших підземеллях, розташованих поруч: хочуть перевірити, чи є третій рівень підземель у костелі Петра і Павла.

«Перспективи археологічних досліджень середньовічного підземного Луцька надзвичайно великі. Будемо працювати в підземеллях костелу Петра і Павла, де хочемо перевірити наявність нижнього, третього ярусу, про який казав Олег Виноградов. Така ймовірність є. Зараз будемо зосереджуватися на дослідженнях корпусу колегіуму, який виходить на Замкову площу. Він може мати різні переходи, в тому числі й до замку», – розповів він.

Нагадаємо, тривалий час в підземеллях костелу стояла вода, яку треба було відкачувати. Після вирішення цієї проблеми працівники Державного історико-культурного заповідника в Луцьку допомогли очистити підвали собору від сміття, а також облаштували експозицію.

Там було проведено електроосвітлення, відкрито нові коридори-галереї, які дозволили збільшити площу для проведення екскурсій і подальших наукових досліджень, встановлено східці та поручні для зручного пересування підземеллям, оновлено виставку керамічних матеріалів, знайдених під час досліджень, встановлено інформаційні таблиці, присвячені видатним діячам Луцької дієцезії та фрескам, оригінали яких знаходяться в сакристії костелу, оздоблено вівтар нижнього храму, встановлено великоформатні зображення репродукцій відомих художників, зокрема Мікеланджело Караваджо, Леонардо да Вінчі та Дієго Веласкеса, розміщено барельєф «Мадонна з немовлям» (репродукцію скульптури Мікеланджело) у гробниці Магдалени Тализіної.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook