Через серйозну нестачу зварювальників у Польщі – на ринку праці, фірми з різних сфер послуг та спрямування, у паніці шукають нових працівників.

Читайте також: Назвали головні проблеми українців у Польщі

Про це пише СвітUA з посиланням на nashapolsha.

Експерти впевнені, що зараз йде серйозна нестача та відтік спеціалістів робочої сили. Як вважає Агнєшка Дейнека, менеджер з пошуку працівників агентства Work Service, відсутність зварювальників та працівників технічного обслуговування може привести до серйозних проблем для польської економіки.

Загалом є декілька причин чому зварювальники стали одними із найзатребуваніших фахівців у Польщі.

По-перше, труднощі виникають з пошуком людини, яка має справжню тавідповідну кваліфікацію, а по-друге – важко задовільнити її фінансові очікування.

Так склалося, що зварювальник очікує отримувати вдвічі більше ніж йому пропонує роботодавець. В середньому у Польщі зварювальники отримують 3-4 тисяч злотих на місяць, коли справжній фахівець надіється отримати 4,5-7 тисяч злотих.

Для прикладу агентство Work Service наводить Німеччину, де за аналогічну роботу можна заробити 2 тисячі євро, що у перерахунку на польські злоті дорівнює понад 8 тисяч.

Тож різниця більш ніж суттєва. Інша  справа, що рідко коли зварювальник ціле життя працює за своїм фахом. То важка праця та шкідливі умови. Окрім того, ту справу треба любити та мати до неї хист. А відтак, найкращі в цій царині, до того ж зі знанням кількох технік зварювання, доволі часто хочуть працювати виключно на окремих проектах, а не, наприклад, 20 років в одній фірмі. А це означає, що вони шукають цікавих завдань, за які ще й добре їм заплатять.

Третя причина проблеми полягає у відсутності охочих до навчання, і то попри те, що після закінчення курсів і підготовки з пошуком роботи не було б проблеми. Зварювальники працюють зазвичай у судно будівництві (сточні), газовій промисловості (монтаж газо- та нафтопроводів), а також енергетичній і автомобільній галузях (електростанції, теплоелектростанції та автомобільні заводи).

Як наголошує Агнєшка Дейнека, стандартною є ситуація працевлаштування особи з України, котрій додатково пропонується допомога в оренді житла або ж навіть так званий пакет допомоги в переїзді. На тих фірмах, де не можуть собі дозволити на простій, пропонують вже працевлаштованим зварювальникам особисті бонусні програми. Окрім, спортивних абонентів, медичної опіки, додаткового страхування, дофінансування відпочинкових виїздів, може то бути їдальня при підприємстві або ж навіть дитячий садок. 

Поступово стандартом стає навіть премія за систематичну присутність на роботі або ж малу кількість помилок — все залежить від специфіки фірми.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook