У Польщі невдовзі дуже здешевшають деякі харчові продукти.

Читайте також: Українці торік купили в Польщі найбільше землі серед іноземців з-поза меж ЄС

Про це інформує "Rzeczpospolita", – передає Польське радіо.

Тенденції зменшення цін прогнозують експерти найбільших польських банків – на їхню думку, найбільше здешевшають молоко та яйця, ціни на які проти жовтня 2017 року можуть зменшитися навіть удвічі.

Аналітики з п’яти найбільших банків Польщі склали для видання “Rzeczpospolita” прогнози цін на головну сільськогосподарську сировину. Використовуючи алгоритми, свій досвід та вісті з ринку, вони спробували вказати як протягом найближчого місяця, кварталу та року зміняться ціни на молоко, крупи, м’ясо, яйця та цукор. Після тогорічного збільшення цін на продукти, нині вони мають в основному добрі новини для споживачів.

Абсолютними лідерами здешевлення будуть: яйця та молоко. У зв’язку з фіпроніловою аферою у Західній Європі та знищенням місцевих стад курей, польські яйця торік встановили рекорди імпорту, що вплинуло також на збільшення цін. Нині ситуація стабілізується, що, однак передбачуване здешевлення триватиме певний час.

"У зв’язку з відновленням стад на заході Європи, ми сподіваємося на продовження зменшення цін на яйця" – сказав аналітик одного з банків Лукаш Чех. Видання додає, що наприкінці червня ціни мають зменшитися проти лютого на 21%, за сотню яєць треба буде заплатити від 23,9 злотих до 29,45 злотих. Проти кінця жовтня 2017 року середня ціна за 100 яєць становила 50 злотих.

Видання також пише, що роздрібна ціна на молоко у грудні становила 152 злотих за гектолітр, а в лютому вже 135 злотих. Аналітики передбачають наступне здешевлення: на кінець квітня молоко буде коштувати менше 130 злотих.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter