Цього літа "Левада-центр" став джерелом двох невеликих сенсацій. Спочатку він повідомив про суттєве зниження рейтингу Володимира Путіна – до 67%. Це найнижчий показник з 2013 року. А потім про різке поліпшення ставлення росіян до країн Заходу.

Читайте також: В окупованому Криму "засвітилися" "два різні" Путіни (ФОТО)

68% респондентів сьогодні виступають за зближення з ними, повідомляє Gazeta.ua.

Нічого дивного в цьому немає. Результати досліджень свідчать про існування багаторічної закономірності: чим сильніше росіяни ненавидять Захід, тим міцніше вони люблять свою владу. І навпаки.

Чим сильніше росіяни ненавидять Захід, тим міцніше вони люблять свою владу. І навпаки.

Усі спалахи антизахідної, антиамериканської істерії супроводжувалися зростанням рейтингу Путіна. Піки його популярності припадали на 2003 рік (військова операція США в Іраку), 2008-й (російсько-грузинська війна), 2014 і наступні роки (російська агресія проти України і Сирії). Зараз в зв'язку з багатоденним братанням з іноземними вболівальниками, котрі приїжджали на Кубок світу з футболу, і романом з Трампом атмосфера обложеної фортеці в суспільстві стала розсіюватися, а патріотичне самозбудження – падати. Це моментально позначилося на ставленні до зарубіжних країн та рейтингу Путіна.

Я б назвав цю закономірність "Законом збереження ненависті у суспільстві". Більшість росіян традиційно живуть в соціально дискомфортних умови. Вони не задоволені життям і своє роздратування переносять на тих, хто "живе краще". Їм потрібен ворог, відповідальний за всі їхні проблеми. Традиційно у росіян було два "ворога": іноземці і власна влада (всі правлячі і привілейовані).

Читайте також: Мережу спантеличив постарілий Путін (Фото)

Загальний обсяг ненависті в суспільстві залишається незмінним. Змінюється її склад, співвідношення між ненавистю до внутрішнього і зовнішнього ворога. То зростає ненависть до іноземців, а до власних правлячих і багатих зменшується, то відбувається зворотний процес. То росіяни в патріотичному пориві влаштовують німецький погром в Москві, то вже через кілька років готові брататися з німцями, а власну місцеву владу топлять в річці Мойці.

У Кремлі знають про цей закон і намагаються постійно підтримувати антизахідну істерію. Для цього потрібні приводи. Якщо Захід їх не дає, доводиться придумувати самим: наприклад, трохи похуліганити на міжнародній арені, щоб викликати вогонь на себе і влаштувати з цього приводу істерику в стилі "наших б'ють". Останньою такою операцією було отруєння Скрипалів перед виборами Путіна. Тепер, мабуть, доведеться щось новеньке придумувати.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter